Kollektív sportolási lehetőség

2022.03.27. 12:52

A túrázás hasznos időtöltés, segít a magány ellen

A túrázás kifejezetten hasznos az idősebb generációnak.

Senior woman photographs a senior hiking group with a map in nature

Fotó: Shutterstock

Ilyenkor ugyanis a kopott ízületek, a korlátozottabb teherbírás miatt jó néhány sport már nem végezhető, viszont a természetjárás szervezetten, kifejezetten segít a kondíció, a lelki béke megteremtésében és az egészségügyi kontroll is biztosított. 

 

Nem véletlen, hogy Pécsett, Baranyában is szinte nap mint nap indulnak túrák időseknek, közösségek alakulnak, barátságok születnek ily módon, nem beszélve a természet örömének jótékony hatásáról. A Mecsekben több mint ezer kilométer túraútvonal található, vagyis érdemes nekivágni az erdőknek, hegyeknek. És persze arra is van mód, hogy az ember megválassza a burkolatot, vagy mondjuk a lejtésszöget. 

 

Hogy miért érdemes túrázni egy nyugdíjasnak? Mert a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges életmód kialakításához. Túrázás közben megemelkedik a pulzusunk, dolgozik egyenletesen az izomzat, összecsiszolódnak a porcok. A természet szépségének, a madarak hangjának jótékony hatásáról nem is beszélve. A friss levegőn sétálva elfelejthetjük a napi gondokat, a stresszes feladatokat, és kiváló gyógyír a magányra. Másrészt ez kortól független, akár az unokákkal is nekivághatunk a Mecseknek. 

 

Ha kedvet kap valaki, hogy útnak induljon, azért nem árt szem előtt tartani néhány alapgondolatot. Nagyon lényeges, hogy elsőre ne vállaljuk túl magunkat. Továbbá érdemes bevonni az unokákat a mobiltelefon nyújtotta tájékozódási lehetőségekbe, többek között a GPS használatába. Mert megtörtént már, hogy a Mecsekben túrázó, Misina környékéről induló anyukákat és gyermekeiket hajnali 4 órakor találták meg Orfű mellett az erdőségben a mentőcsapatok. És persze a telefon sem mindig tökéletes segítség, hiszen lemerülhet, leeshet, eltörhet, szóval egy tartalék térkép mindig jól jön. Ugyancsak rendkívül fontos a társaság, mert egyedül unalmasabb a szépségeket is észrevenni, jobb megosztani az élményeket valakivel. A célorientált túrázás pedig azért fontos, mert sokkal nagyobb kedvvel és kitartással megyünk előre, ha tudjuk, hova tartunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában