Környezetbarát megoldás

2022.03.21. 20:10

Az új szennyvízcsatorna tisztább környezetet teremt az Ormánságban

A vajszlói, nagycsányi és csányoszrói szennyvízberuházás sajtónyilvános megindítása alkalmából tartott tájékoztatót hétfőn Nagy Csaba országgyűlési képviselő és az érintett települések polgármesterei.

Mohay Réka

Horváth István, Vajszló polgármestere hangsúlyozta a közmű hiánypótló szerepét, ugyanis közismertek a nem megfelelően kezelt szennyvíz környezetkárosító hatásai. 
 

– Az új beruházásnak köszönhetően kifejezetten környezetbarát megoldás jön létre, amely kiváltja a régi egyedi szennyvízgyűjtő aknákat és szippantókocsikat. Vezetékrendszeren fog távozni a településről tisztítón keresztül a szennyvíz, élő befogadóhelyre. Ez a lakosság számára is sokkal praktikusabb, higiénikusabb és komfortosabb megoldást jelent majd – mondta a polgármester, s hozzátette, sok befektető érdeklődött Vajszló iránt az elmúlt években, de a szennyvízkérdés gyakran visszatartó erőt jelentett, így a jövőben ez az akadály is elhárulhat. 
 

Csányoszró polgármestere, Mecskei Károly, valamint Nagycsány vezetője, Szigeti Tamás is megerősítették, hogy a beruházás a helyiek életének megkönnyítése mellett a környezet tisztaságához is hozzájárul majd. 
 

– Ha a beruházás elkészül, minden ingatlant rá kell kötni az új szennyvízcsatornára, kivétel nélkül – Horváth István hangsúlyozta, aki nem tudja megoldani saját erőből anyagilag, azoknak az önkormányzat segít majd támogatást találni. 
 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő elmondta, a csapadékvíz-elvezetési probléma megoldása után most a szenny­vízcsatorna megvalósítására került a sor, ez kétmilliárd forintos beruházást jelent. 
 

– A beruházás a szükséges hatósági engedélyeket megkapta, a munkaterület átadása és átvétele is megtörtént, az önkormányzat pedig a leendő üzemeltetőt is megtalálta. A hétvégén már elindultak az előkészítő munkálatok és a kivitelező megtette az első lépéseket. A kivitelezésre 12 hónap áll rendelkezésre, ezt féléves próbaüzem követi majd – mondta. 
 

– A szennyvízberuházás elengedhetetlen előfeltétele a Vajszlóra tervezett tanuszodának és sportkomplexumnak is. A komplexum 200 millió forintos tervezési munkálatokkal indult, mely jelenleg is gőzerővel zajlik. Újabb jó hír pedig, hogy a szükséges területek megvásárlására és kialakítására a vajszlói önkormányzat további 55 millió forint támogatást kap. Így a környékbeli fiatalok és gyermekek számára valós reményt jelenthet, hogy a közeljövőben igénybe vehetik majd Vajszlón a sportkomplexum nyújtotta lehetőségeket – mondta Nagy Csaba, s hozzátette, ezt követően a tervek szerint a helyi közutak minőségének fejlesztésére kerülhet sor. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában