Jó ütemben halad a munka

2022.03.10. 18:27

Biztonságosan kerekezhetnek majd a szederkényiek

A szederkényi önkormányzat még 2016-ban pályázott sikerrel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kerékpár­út létesítésére, mely Szederkényt az olaszi bekötőúttal Bogáddal, és ezáltal Péccsel kapcsolja majd össze.

Zs. K.

Hosszas tervezés, egyeztetés és az építőipari árak emelkedése miatti forráskiegészítés januárban megkezdődhetett a kivitelezés, látványos földmunka vette kezdetét az 57-es út mellett. 
Maml Balázs, Szederkény polgármestere elmondta, nagyon jó ütemben halad a munka, a nyomvonal kialakítása, és a földmunkák elkészültek, jelenleg pedig a szegélyköveket és az útalapot építik a szakemberek. Körülbelül 30 százalékos készültségben van a beruházás. 

 

– Szerződés szerint július közepére lesz kész a kerékpár­út, viszont a kivitelező cég sokkal nagyobb apparátussal van jelen a területen, így elképzelhető, hogy május végére, vagy június elejére elkészülhetnek a munkálatokkal – mondta a községvezető. 
A projekthez egyébként egy szemléletformáló program is kapcsolódik, melynek részeként május 29-én kerékpáros napot, túrát, vagy bemutatót szerveznek az érdeklődőknek. 

 

Szederkény és Bogád között 20 kilométer hosszan alakítják ki a kerékpárutat. Szederkényen belül az utcákban jelölik az útvonalat, és a temető felé vezető út meg is újul, majd onnan tovább épített kerékpárút fog vezetni az olaszi elágazásig. Ezután táblázott, kijelölt útvonalon halad majd a kerékpárút, és Hásságyon a tónál egy kerékpáros pihenőt is kialakítanak. 

 

A projektet a szederkényi önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumban valósítja meg 161 millió forint pályázati forrásból, valamint további 30 százalékos keretráemelési támogatással. A korábbi években már megvalósult a Bóllyal való kerékpáros összeköttetés, így Szederkényből Bólyon át Babarc felé, illetve Villány felé is megoldott már a biztonságos kerekezés. Jó hír, hogy a jelenlegi fejlesztéssel a másik irányba, a megyeszékhely felé is megnyílik a kerékpárút Belvárdgyula, Olasz, Hásságy, Ellend, Romonya és Bogád települések érintésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!