Meg kell örökíteni a legszebb pillanatokat

2022.03.01. 13:28

Cserkúton és környékén sokan kedvelik a fotóst

Akkor múlnak igazán szépen a nyugdíjas esztendők, ha valamilyen hobbinkat teljes szenvedéllyel a tágabb környezetünk hasznára tudjuk fordítani.

Mészáros B. Endre

Kátai László, a cserkúti fotós tökéletes példája ennek: a nyolcvanéves úr ott található minden környékbeli eseményen, közösségi rendezvényeken, s útját portrék, életképek, eseményfotók jelzik. Évente tízezer képet készít (egy terabyte méretű az archívuma, s mintegy 200 ezer képe született, amióta nyugdíjas), naponta hat–nyolc órát tölt szenvedélyével. Egy–két órás fotós sétákkal indul a nap a településen vagy a környező dombokon, hegyeken, aztán órákon át a számítógépes utómunkákkal foglalkozik. BoKáTa a sétakör neve, miután két nyugdíjas fotós hölgy útitársa is akad mindig (Bosznay Ágnes, valamint a párja: Tallásné Horváth Mária, a nevek kezdő betűiből pedig összeáll a trió elnevezése). 

 

A fotóművész amint húsz évvel ezelőtt nyugdíjas lett (előtte mérnökként évtizedeken át a Közigazgatási Hivatalban dolgozott), új életet kezdett: a panelrengetegből kiköltözött Cserkútra, és azóta a fotózásnak szenteli napjai nagy részét. „A korszakot, a szabadság életérzését dokumentálom” – mondja Kátai László önmagáról, és azt is hozzáteszi, hogy a virágok és a gombák a kedvencei. Kifejezetten szereti például a gyilkos galóca piros-fehér pöttyös kalapját megörökíteni a maga látószögéből. Egyszerűen élvezi az élet minden mozzanatát, és igyekszik másoknak is felhívni a figyelmét az érdekességekre. 

 

Az egykori Pécs Book albumok egyik állandó szereplője emellett továbbadja tudását. A pécsi Mecseki Fotóklub mintájára megalapította Németh Istvánnal a Cserkúti Fotóklubot (páratlan ez a csoport, kistelepülésen sehol másutt nem működik hasonló Baranyában), és az óvodásoktól a nyugdíjasokig mintegy harminc aktív tagja van. Ez a társaság ugyancsak gyakran indul fotós sétákra és új munkáikból évente rendeznek kiállításokat. Emellett Kátai László tagja a Pécsi Kulturális Központ Szivárvány Fotóklubjának is, ennek a körnek éppen most látható tárlata az Apáczai Művelődési Központban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!