Veszélyes a netes világ

2022.03.02. 14:00

Drága ajándékot is ígérnek a csoda mellé a csalók

A csodát ígérő termékek hirdetéseit kellő óvatossággal kell kezelni – hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelem. Gyanút kell hogy keltsen, ha a megrendelés mellé például nagy értékű ajándékot is kínálnak.

Wald Kata

Fotó: Pezzetta Umberto

Hosszú élet, jelentős egészségjavulás, gyors fogyás – jellemzően ezekkel kecsegtetnek a csodát ígérő termékek, amelyek hirdetései egyre gyakrabban jelennek meg az interneten, általában felugró oldalakon vagy kéretlen e-mailek formájában. Ezekről továbbkattintva ránézésre egészségügyi honlapra jutunk, ahol megbízhatónak tűnő szakértő vagy közismert híresség ajánlja az egyszerre akár több betegség, egészségügyi probléma  leküzdésére, megelőzésére alkalmas szert. Az álinterjú jellemzően webshopra irányít át, de előfordul az is, hogy a szöveg végén található a „megrendelés” gomb. A hirdetések jellemzője még, hogy a mielőbbi döntést sürgetik a percek vagy a raktárkészlet fogyását mutató visszaszámlálóval. 

 

A fogyasztóvédelem – az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója szerint – éberségre inti a vásárlókat. Gyanúra ad okot, ha a szöveg hemzseg a nyelvtani hibáktól és rossz magyarsággal íródott – ennek oka, hogy sok hazainak tűnő webáruház mögött külföldi vállalkozás áll, amely fordítóprogramot használva készíti el honlapját. Általában kapcsolatként csak egy e-mail-címet adnak meg, ami szabálytalan, hiszen így a kereskedő nem azonosítható be, panasz esetén sem elérhető. – Gyanút kell hogy keltsen az is, ha akciósként kínálják az árut, és megrendelés esetén nagy értékű ajándékot ígérnek – hangsúlyozzák a szakemberek. 

 

A tapasztalat szerint a csodát ígérő termékeket kínáló honlapok többnyire egyszerű felépítésűek, és általában csak egyfajta terméket kínálnak. Sok színes, képes információt adnak, de a termékekről a lényeges információk nem elérhetőek – általában nincs feltüntetve a készítmények kiszerelése, tömege, térfogata vagy egységára. 

Jellemző továbbá, hogy a vásárláshoz nincs szükség regisztrációra, illetve az ilyen típusú honlapokon általában nincs lehetőség a bankkártyás fizetésre. A bolti átvétel lehetősége nem biztosított, a termékeket futár szállítja ki. 

 

Tilosak lesznek a fiktív kommentek

Az európai uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt esztendőben. A tapasztalat szerint a járványhelyzetben megélénkült e-kereskedelem – ugyanakkor a tisztességes vállalkozások mellett nagyobb számban megjelentek a trükközők is. 

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzései folyamatosak ezen a területen is, az átverések hatékony megelőzése érdekében a csodát ígérő termékeket kínáló jogsértő honlapok listája megtalálható a jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon. A hatóság tavaly közel másfél millió forint értékben szabott ki bírságot efféle szabályszegések, visszaélések miatt. A szaktárca tájékoztatása szerint idén májustól tovább erősödnek az online fogyasztói jogok, tavasszal a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szigorúbb uniós rendelkezések lépnek életbe, amelyek a többi között tiltják a fiktív kommenteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában