Döntött a kormány

2022.03.25. 07:00

Hamarosan elindul a tanuszoda építése Szentlőrincen

Megkezdődik a szentlőrinci tanuszoda építése – jelentette be Nagy Csaba országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. Az épület nemcsak a fiatalok úszás­oktatásában, de a környéken élő úszni vágyók számára is lehetőséget kínál majd a sportolásra.

Mohay Réka

Fotó: Hegedűs Márk

– Orbán Viktor miniszterelnök úr aláírta a Szentlőrincen tervezett tan­uszoda-beruházás megvalósítására szóló kormányhatározatot, mely biztosítja a tanuszoda megépítéshez szükséges 1,7 milliárd forintot – közölte a képviselő. 
 

Nagy Csaba arról is tájékoztatott, hogy a munkaterület átadás-átvételéről a kivitelezővel, a Szabadics Építőipari Zrt.-vel  már megkezdte az egyeztetést a beruházó, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sport­üzemeltetési és Közbeszerzési (MBSK) Zrt. 
Elkészültek a tanuszoda látványtervei is, ez alapján az épület egyszerűen tagolt, a két medencével ellátott medencetérből és az ezt kiszolgáló két öltözőszárnyból áll.  Az egyik úszómedence 25-ször 15 méter méretű, a tanmedence pedig 10-szer 6 méteres lesz, ezekhez kapcsolódnak majd az uszodateret kiszolgáló öltözők és egyéb helyiségek is. 
 

A két öltözőblokk között egy előtér található majd, ahonnan a medencetérbe is beláthatnak a látogatók, ez a tájékozódást is elősegíti. Az épület kiszolgáló gépészeti terei nagyrészt a tetőtérben, vízgépészete pedig a pincében lesz elhelyezve. 
 

– Tanuszodaként a járáshoz tartozó valamennyi iskola diákjai számára itt fogják tudni megtartani az úszásoktatást, így sok Szentlőrincen kívüli gyermek is sportolhat majd itt. Egyszerre 80 főt tud majd befogadni a létesítmény, az oktatási időn kívül pedig az úszni vágyó közönség kiszolgálására is alkalmat biztosít majd, így a mindennapi sportélet lehetőségeit is javítani fogja – mondta el lapunknak Nagy Csaba. 
 

A szentlőrinci tanuszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül valósul meg. Ez a fejlesztési program 2014-ben indult, s ennek keretén belül számos tornaterem, tanuszoda és tanterem épül és újul meg Magyarország oktatási intézményeiben országszerte.  

 

Több generációt szolgálnak a létesítmények 

 

A helyszín kiválasztása kiváltott némi vitát a helyiek körében. Bár az épület az iskola közelében kap helyet az Ifjúság útja mentén, az úgynevezett szánkózódombon, néhány lakos kifogásolta a területválasztást és a telek körülhatároltságát, mely határt szabhat a lehetséges jövőbeli turisztikai célú fejlesztéseknek, ez a Facebook-kommentekből is látható. 

 

– A helyszínt Szentlőrinc polgármestere és testülete választotta ki, így ez az ő feladatuk és felelősségük volt – mondta el lapunknak Nagy Csaba. Szentlőrincen az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg a kormány támogatásával. 2020-ban készült el  a várost és a településrészét, Tarcsapusztát összekötő kerékpárút. – Nemrég megújult a labdarúgó-stadion is, ahol több mint 200 fiatal focizik. A tanuszoda megépülésével Szentlőrinc a sport területén nagyot tud előrelépni, a járásból mindenkinek, aki szeretne, lesz lehetősége sportolni – fogalmazott Nagy Csaba országgyűlési képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!