Koronavírus Baranyában

2022.03.08. 14:00

Hosszú idő után elbúcsúzhattunk a maszktól

Végre elérkezett a napja, hogy nem szükséges maszkot húzni ahhoz, hogy vásároljunk egy kiló kenyeret, vagy feladjuk a csekket a postán. A maszkviselési kötelezettség hétköznapi életünket többé nem keseríti meg, immár csak a rendelőintézetekben, kórházakban és a szociális otthonok felkeresése során kell viselni.

Radnai Balázs

Fotó: Shutterstock

A maszkviselés eltörlésével kapcsolatos kormányrendelet vagy nem jutott el mindenkihez, vagy sokan már annyira megszokták az eszközt, hogy automatikusan, mintegy pavlovi reflex­ként nyúlnak érte, mielőtt betérnek egy üzletbe.

 

Mivel a rendelet március 7-én lépett életbe, így hivatalosan hétfőn éjfél után vehette le a maszkot az, aki ekkor épp olyan helyen tartózkodott. Elmentünk egy pécsi benzinkúthoz, hogy megnézzük, miként zajlik ez a gyakorlatban. Nos, az alkalmazottaknak már amúgy is csak az állukon lógott maszk, majd éjfélkor boldogan szabadultak meg tőle. Vásárló nem tartózkodott a helyiségben, a kút előtt azonban ketten is álltak, akik kivárták az éjfélt és csak utána mentek be a pénztárhoz fizetni.

 

Reggel figyeltük a buszmegállókat: a hajnali órákban még magas volt a maszkot viselők aránya, dél felé azonban már csak elvétve, főleg idősebbeken lehetett látni védőfelszerelést. Mivel hétfőtől sehol sem kötelezhetnek maszk viselésére – kivétel a szociális és egészségügyi dolgozók esetében, az idősotthonokban és szociális intézményekben marad ez a szabály –, ezért is értesültünk meglepődve arról, hogy az egyik pécsi általános iskola igazgatója továbbra is kötelezővé teszi a gyerekeknek a viselését a közösségi terekben. A szülőknek írt indoklás szerint a rotavírus-fertőzés miatt kell a tanulóknak továbbra is védőfelszerelést húzniuk a folyosón és a zsibongóban.

 

Mulatságos volt délelőtt a pécsi Árkád bejáratánál ácsorogni, hiszen tíz emberből kilenc nyúlt automatikus mozdulattal a zsebéhez a bejárathoz lépdelve. Egy részük a bevésődött mozdulattal maszkot vett elő, mások viszont elmosolyodva üresen húzták ki a kezüket a kabátzsebből. Odabent az üzletközpontban többeket láttunk, akik maszkban sétálgatott a kirakatok előtt, majd látván, hogy mások fedetlen arccal jönnek-mennek, maguk is levették a védőeszközt.

 

Általánosságban nézve azt tapasztaltuk, hogy a pécsiek örülnek, hogy megszabadulhattak végre az elmúlt években az életük részévé vált maszktól. A kormányrendeletnek maximum az a bankrabló nem örülhetett, aki a megyében több pénzintézetet rabolt ki sikeresen a maszk mögé bújva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!