Minden kis lépés számít

2022.03.28. 13:57

Íme pár segítség, amivel óvhatjuk igénybe vett környezetünket

Pár évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt a tény, hogy a földnek bizony egy nap elérkezik a tűréshatára. Ezt viszont az emberiség igencsak kezdi súrolni. Adunk néhány tippet, amivel a pécsiek, baranyaiak is óvhatják a környezetet.

Czine Vanessza

Fotó: Shutterstock

Rengeteg kárt okoz az ember nap mint nap a környezetében, amire szinte nem is fordít különösebb figyelmet. Ilyen eset az, amikor Pécs forgalmas terein, utcáin a cigicsikket a szemetes helyett inkább a járdára pöcköli a renitens dohányos. De ide tartozik az eldobott zsebkendő a bokroknál, az illegális szemétlerakatok, a vízbe dobált különböző tárgyak, amelyek rontják a természetes vizek minőségét.

 

A média szinte minden felületén találkozhatunk olyan szólamokkal, melyek igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire szükséges lenne a Földünk megóvása. Erre ma már számtalan egyszerű eszköz és segítség van, amivel egy átlagember is élhet. 

 

Biztosan unalmas már, de mégis az egyik legfőbb környezetrombolónk, a műanyag-felhasználás és az abból termelt szemét mennyiség. Egy kis odafigyeléssel ezt a mennyiséget könnyen a felére, akár negyedére lehetne csökkenteni. 

 

Remek példa erre a boltokban vásárolt zöldség és gyümölcs mennyiség, amit a vásárlók igen nagy százaléka zacskóban visz a pénztárhoz. Felmerül a kérdés, hogy akkor még is hogyan, ha ne abba csomagoljunk? Például mosható textilzsákok felhasználásával egy-egy bevásárlás alkalmával - feleslegesen a kosárba kerülő, - öt-hat darab műanyag zacskótól szabadulhatunk meg. 

 

Mindemellett a boltokba vihetünk magunkkal már meglévő szatyrokat, kosarat, így abból sem kell újat vásárolni. Sokan palackozott vizet isznak egy-egy nagyobb város ihatatlan csapvize helyett. Erre a megoldást jelenthetik a szűrővel ellátott kancsók, aminek rendszere képes akár három hónapig is tiszta, szűrt vízzel ellátni a háztartást és csak ezután válik szükségessé a szűrőcsere. 

 

A temérdek mennyiségű sütőolajat használunk, ami a szennyvízbe kerülve rendkívül károsító hatással bír a környezetre. Pécsett és a környező baranyai városokban, falvakban egyre több helyen biztosítanak fáradt olaj leadási pontokat (ilyenek például a MOL kutak és COOP áruházak). A kitétel csupán annyi, hogy zárható palackban, vízzel és egyéb anyaggal nem összekeverve adjuk le azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!