Jön az utánpótlás

2022.03.21. 14:00

Játékos sikerekkel választhatnak pályát a fiatalok

Rekordszámú résztvevő jelentkezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által általános iskolások számára rendezett szakmaismereti versenyekre idén – a döntőket a napokban tartják.

Wald Kata

Fotó: Szendi Péter

Idén is megrendezte a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyeket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Újdonságként a korábbi négy helyett már öt ágazatban tehetik próbára magukat a gyerekek. 

 

Az általános iskolások körében évek óta óriási érdeklődés övezi ezeket a megmérettetéseket – tavaly a koronavírus teremtette helyzet ellenére is közel 300 diák nevezett be a megye 27 iskolájából, idén pedig ennek a duplája, csaknem 600 gyerek alkotta 194 csapat jelentkezett. Soha ennyien nem indultak még a versenyeken.

 
Mint ismeretes, a Gép-Ésszel vetélkedőn a gépipari, a Villany-Ász versenyben a villamosipari-elektronikai, az AutóMánia alatt járműtechnikai, az Épít-Ésszel megmérettetésen keresztül pedig az építőipari szakmákat ismerhetik meg a pályaválasztás előtt álló diákok. Mindez idén kiegészült egy újdonsággal: az Ide süss! versenyben a vendéglátás területén versenghetnek.

 
A PBKIK tájékoztatása szerint az első forduló február elején kezdődött, ezúttal is szakmaismereti kérdőívet kellett kitölteniük a diákoknak az online térben. A színes, játékos fejtörőket tartalmazó kérdőívet 582 gyerek töltötte ki szinte hibátlanul, így a második fordulóba nagyon sok csapat továbbjutott. A kérdések arra ösztönözték a tanulókat, hogy kutassanak az interneten, sőt egy-egy kérdés megválaszolásához biztosan kellett nagyobb testvér, szaktanár, szülő segítségét is kérni.

 
A második fordulóban pályamunkát kellett készíteni otthon vagy az iskolában. A Gép-ésszel versenyen fogaskerék-meghajtású körhintát, az Épít-ésszel versenyen kis házikót, építményt, a Villany-Ász versenyen elektronikus ugráló békát kellett összeszerelni, az Autómánia verseny pályamunkája pedig egy kanalas markológép volt. Az Ide süss! vendéglátásversenyen Baranya gasztronómiájában kellett elmélyedniük a versenyzőknek, és egy menüsor összeállítása volt a feladat. A szakmánkénti döntőket ezekben a napokban tartják. 
 

 

Gyújtógyertyát is cseréltek, buszalkatrészt ismertek fel

Az Autómánia döntőjén a feladatok között szerepelt például gyújtógyertyacsere, buszalkatrész felismerése, fényezési feladat, alvázszám-felismerés, elektromos autó diagnosztikája és egy roncsolt autóajtó zárjának a ki- és beszerelése. 

A cél az volt, hogy a szakmában használatos eszközökkel, szakszavakkal, esetekkel, alapanyagokkal közvetlenül találkozzanak a gyerekek, és kedvet kapjanak a járműgyártáshoz kapcsolódó szakmákhoz. 

Az értékes ajándék mellett minden döntőbe jutott csapattag, egy robbanómotoros gokarton versenyezhet a tavaszi szünet előtt. A Gép-ésszel döntőt március 25-én tartják, 26-án az Ide süss! verseny legjobbjai mérik össze tudásukat, majd április elején lesz az Épít-ésszel és a Villany-Ász döntője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!