Villányban fogadta Hargitai Gyopárost

2022.03.25. 20:00

„Pécs issza meg a levét a baloldali belharcoknak”

A Magyar Falu Program egyik zászlóvivőjének nevezte Hargitai Jánost a nagyszabású vidékfejlesztési projektért felelős kormánybiztos csütörtök esti villányi fórumán. Gyopáros Alpár, aki egyben a Modern Városok Program vezetője is, szimbolikusnak nevezte, hogy Pécs polgármestere egyszer sem kereste őt fel.

Vizvári Soma

Fotó: L.L.

 Gyopáros Alpárt, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztost fogadta a villányi művelődési házban Hargitai János, a körzet országgyűlési képviselője, és mintegy kétszáz érdeklődő. 
A kormány nagyszabású vidékfejlesztési projektjét vezető politikus rendhagyó módon nem előadást tartott a megjelenteknek, ehelyett egy beszélgetésen vett részt Har­gitai János moderálásával. 

 


Gyopáros Alpár kifejtette, a térség kereszténydemokrata parlamenti képviselőjét a Magyar Falu Program egyik zászlóvivőjének tartja, hiszen Hargitai János minden lehetőséget megragadott az elmúlt években, hogy körzete érdekeit jelezze a kormány felé. 
A helyszínen megtudtuk, a mohácsi székhelyű egyéni választókerület majdnem 5,9 milliárd forintot kapott a Magyar Falu Programon keresztül, annak első három évében. 

 


A programra egyébként országosan összesen ezermilliárd forint ment a költségvetésből az elmúlt három és fél évben – ezt Gyopáros Alpár közölte a beszélgetésen. 

 


Hargitai János felvetésére, hogy honnan sikerült ennyi forrást összeszedni, a kormánybiztos kifejtette, óriási a különbség a jelenlegi, és a 2010 előtti magyar gazdasági állapotok között. Mint mondta, ennyit számít, hogy a gazdaság hét százalékkal növekszik, ahelyett, hogy hét százalékkal csökkenne. 
Gyopáros Alpár elárulta, nagyon fontos szempont az is, hogy jelentősen megnövekedett az adózók száma, hiszen a jobboldali kormány elérte azt a célt, amit 2010-ben tűzött ki: sikerült egymillió új munkahelyet teremtenie. 

 


– Egyébként akkor kevesen hitték el, hogy ez lehetséges – jegyezte meg. 
Mint a Modern Városok Programért is felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár kijelentette, Pécs példája sokat elárul arról, mennyit számít, hogy egy polgármester dolgozik-e a városáért. A kormánybiztos szerint a megyeszékhelyek fejlődése elengedhetetlen a falvak szempontjából is, hiszen a térségek központjai húzzák magukkal a körülöttük lévő kistelepüléseket. Péccsel kapcsolatban viszont az a véleménye, hogy Baranya legnagyobb városának fejlődését a jelenlegi városvezetés inkább hátráltatja mint sem segítené. 

 


– Nem azért mondom ezt, mert ellenzéki városvezetés van Pécsett. Több olyan nagyvárost említhetnék, amit ellenzéki polgármester vezet. Ott van például Eger, vagy Miskolc, ezek hasítanak a Modern Városok Programban, azért, mert melóznak, járnak Budapestre lobbizni, keresik az egyébként fideszes ország­gyűlési képviselőjüket, akivel szót értenek, meg tudnak vele békélni a település érdekében – magyarázta. 
Gyopáros Alpár szerint szimbolikus, hogy Pécs polgármestere az egyetlen városvezető megyei jogú város élén, aki a 2019-es önkormányzati választások óta egyszer sem kereste meg őket. 
– Olvasom a sajtóban, hogy folyamatosan nagy belháborúk vannak a pécsi baloldalon, és ennek sajnos láthatóan a város issza meg a levét – tette hozzá. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!