Parázs hangulat

2022.03.15. 07:01

Szóra sem méltatják Péterffyt a bíróságok

A baloldali polgármester azt követően támadt neki a Pécsi Törvényszéknek és a Pécsi Ítélőtáblának, hogy nem neki adtak igazat a környezetvédő Vicze Csilla elleni perekben. A bíróságok még szóra sem méltatták a politikus kirohanásait.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Péterffy Attila pécsi polgármester kétszer is elveszítette azt a pert, amelyet a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ellen indított, mondván, megsértette a becsületét, jó hírnevét azzal, hogy kijelentette: hárommillió tonna fát égettek el az általa vezetett pécsi erőműben. A baloldali politikus a perben azt is felhánytorgatta, hogy emiatt terjedt el róla az „erdőégető” jelző.

 

A bíróságok szerint azonban Vicze nem állított valótlant, közlése azokon az adatokon alapult, amiket maga a polgármester is közzétett. 

A szocialistákkal szoros kapcsolatot ápoló Péterffy Attila mindkét ítélet után kirohanást intézett a bíróságokkal szemben, mert nem a neki tetsző döntés született. 

 

Először azt találta mondani a Pécsi Törvényszék ítéletére, hogy „iromány” és „hozzá nem értőként azt mondhatja, hogy a bíróság indoklása egy komoly kreálmány, a mellette ülő jogászok is abszurdnak nevezték”.

 

Majd miután elbukta a pert másodfokon is a Pécsi Ítélőtáblán, úgy fogalmazott, hogy „az én esetem tipikus Fidesz-propaganda, és az ítélet tipikus példája annak, hogyan kell kiszolgálni a Fidesz igényeit”.

 

A Pécsi Törvényszék röviden jelezte, nem kíván véleményt nyilvánítani, a Pécsi Ítélőtábla viszont hosszabban fejtette ki álláspontját. Ebben az állt, hogy a bíróságok feladata az igazságszolgáltatás, ennek során a bírák az alaptörvényben rögzített követelményeknek megfelelően a törvényeknek vannak alárendelve és ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók. A szabályok szerint a sajtó tájékoztatásának tárgyszerűnek, szubjektív értékítélettől mentesnek kell lennie. A szóban forgó per után tett szubjektív nyilatkozatok értékelése, azokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás nem a bíróság feladata, ami Péterffy nyilatkozatára is vonatkozik – közölte az Ítélőtábla.

 

 

Csizmadia Péter, városházi fideszes frakcióvezető úgy reagált Péterffy kijelentésére, hogy „viselkedjen végre férfi módon. Legyen elég abból, hogy kénye-kedve szerint sérteget minden hatóságot, hivatalt, több évtizede köztiszteletben álló bírókat, rendőröket, ügyészeket személy szerint bélyegez és rágalmaz meg, csak azért mert egy-egy jogi eljárásban nem neki tetsző döntést hoznak”.

 

 

– Megszoktam már, hogy politikai ellenfelével szemben általában pökhendi és lekezelő stílusban képes csak megszólalni, ha egyáltalán válaszra méltatja kérdéseimet és észrevételeimet, de azok az emberek, akiket folyamatosan becsmérel, nem politikusok, hanem olyan szakemberek, akik még akkor is Pécs javát fogják szolgálni, amikor ő már rég nem lesz polgármester. Ha így folytatja, akkor ez az idő hamarabb eljön, mint gondolja – mondta.

 

Mindenesetre már a baloldal véleményvezére szerint is „most nem fát, hanem magát égette” Péterffy a bíróságon az erdőégetős perein, a nemzeti oldal részéről pedig Kővári János, fideszes parlamenti képviselőjelölt emlékeztette arra Péterffyt, hogy vele szemben éppen az ő támogatottja, Mellár Tamás indított gyalázkodó kampányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában