A bőség zavara

2022.04.29. 18:03

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság több izgalmas programot is kínál szombatra

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: AS

Tavaszi kenutúra a Vén-Dunán (04.30.)

A túra során megismerkedünk az ártér életét nagyban befolyásoló Duna vízjárásával, a víz jótékony és rossz hatásaival.

Magas vízállás esetén a part mentén húzódó füzes erdő fái között megleshetjük a gázlómadarakat, amint az uszadékfákon egyensúlyozva próbálnak halat fogni maguknak.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!
E-mail: [email protected]

Zergevirág körséta a Vörös-hegyen (04.30.)

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik keleti zergevirág állományának felkeresése. A séta alkalmával, más természeti értékek mellett, megismerkedhetünk a tavaszi Mecsek egyik jellegzetes védett vadvirágával, mely bizonyos helyeken szép mezőt alkotva hullámzik a tavaszi szélben. A túrán lehetőség lesz a kedves tavaszi hangulat megörökítésére, növényfotózásra, ezért várjuk a fotós kedvű érdeklődőket is.

A zergevirágok virágzási szezonja április közepétől indul. Hazánkban három fajuk fordul elő, azonban térségünkben főként a magyar és a keleti zergevirággal találkozhatunk. Dekoratív, nagy termetű, könnyen megpillantható növények, bizonyára igen sok kiránduló kedvencei.
A zergevirágok hazánkban védett fajok, természetvédelmi értékük egyaránt 50.000 Ft.

E-bike túra a Mecsekben – Cseppkörút (04.30.)

Ezt az e-bike túrát a Nyugati-Mecsek látványosságai köré szerveztük. Nem maradhatnak ki belőle az orfűi malmok, a Vízfő tanösvény, az Abaligeti-barlang, a kővágószőlősi és a cserkúti Árpád-kori templom, és a Mecsek csodálatos erdei sem. Gyönyörű utakon, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag erdeiben, hegyen-völgyön keresztül tekerünk, amely az e-bike-okkal könnyen megtehető. Most fogjuk csak érezni igazán a hegyi kerékpározás örömét, amikor nem kell tartani az emelkedőktől.

Útvonal: Pécs (Tettye) – Remete-rét – Orfű – Abaliget – Kővágószőlős – Cserkút – Pécs (Tettye)

Szentegáti erdő túra (04.30.)

A Nagy-Alföld egyik érdekes tájegysége a Dráva-sík, melynek ÉNY-i részében található a Szentegáti Ősbükkös Természetvédelmi Terület. A területen kis részben tölgy-kőris-szil ligetredő, túlnyomórészt gyertyános-kocsányos tölgyes található. Utóbbi állományába ékelődve találjuk a mára már átalakult bükkös társulásokat.

A TT területén 14 védett növényfaj található. Botanikai jelentőségét mutatja a 4 orchidea faj (madárfészek kosbor, kétlevelű sarkvirág, békakonty, széleslevelű nőszőfű), a 3 páfrány faj (szálkás pajzsika, díszes- és karélyos vesepáfrány) valamint a síkvidéken ritkán előforduló farkasboroszlán. Az évszázados bükkfákban készíti fészkelő helyét a fekete harkály, amelyet a következő évben egyetlen odúlakó galambunk, a kékgalamb foglal el. Fészkel még a területen a barna kánya, a darázsölyv és a léprigó is.

A túrán a szentegáti ősbükkös természeti értékeit ismerhetik meg az érdeklődők a tavaszi erdő virágainak pompájában. Szerencsés esetben ragadozó madarakat – barna kányát, vörös kányát, rétisast – is láthatnak a résztvevők. A túrán lehetőség lesz szalonnasütésre, hozott alapanyagból.

Éjszakai túra a fénylő sötétben (04.30.)

Napnyugtakor, a túra elején a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet sajátos táji- és természeti értékeivel ismerkedhetünk meg.

A ránk boruló éjszakában lámpák használata nélkül tapasztalhatjuk meg az éjszaka sajátos világát, miközben érdekességeket tudhatunk meg a fényszennyezés hatásairól. Felhőmentes idő esetén csillagász segítségével tájékozódhatunk az égbolt fénylő jelenségei között. 

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! 
E-mail: [email protected], [email protected]

 

Címkék#túra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!