Nagy igény van rá

2022.04.20. 07:00

A Komlóról induló balatoni buszjárat bővítését is tervezik

Három óra alatt elérhető a főváros Komlóról a nemrég bevezetett újításnak köszönhetően. Nyáron a tavaly debütált balatoni járat is újra indul, és a bővítésére is lenne igény.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Mintegy három óra alatt elérhető a főváros autóbusszal Komlóról – egy péntekenként induló új, Kakasd után autópályán közlekedő járattal bővült a várost Budapesttel összekötő vonal nemrég. 

Mint ismeretes, az új komlói autóbusz-állomást ez év elején adták át. A modern komplexum a járatbővítésekre is lehetőséget teremtett, a létesítmény a korábbinál több busz fogadására alkalmas. A Komlói Tömegközlekedés Blog már korábban kezdeményezte a Komló–Budapest vonal bővítését – idén áprilistól az új járat elindult, így a komlóiak átszállás nélkül, kényelmes autóbusszal érhetik el mintegy három óra alatt a fővárost. 

– A tömegközlekedést érintő fejlesztésekre több olyan terv is készült a Komlói Tömegközlekedés Blog közreműködésével, amely köldökzsinórt jelenthet a város számára – emelte ki Polics József, Komló polgármestere. – Ezek közül a legfontosabb a Budapest gyorsabb elérését szolgáló nemrég bevezetett újítás, illetve a tavaly indult balatoni járatok megtartása és lehetőség szerinti bővítése. 

Mint ismeretes, harminc évnyi szünet után tavaly nyáron ismét biztosított volt a közvetlen utazási lehetőség az egykori bányászvárosból a magyar tengerhez – a Komlói Tömegközlekedési Blog indítványára autóbusz indult Komlóról Balatonmáriafürdőre a hétvégi napokon, ami kisvártatva, igazodva az igényekhez, dupla járattá bővült. 

Idén nyáron pedig nem kizárt, hogy már nem csak szombaton és vasárnap, hanem hétköznapokon, csütörtökön és pénteken is közlekedik majd a közkedvelt balatoni busz, a komlóiak kérésének megfelelően – az elképzelést a helyközi közlekedés ellátásáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak kell jóváhagynia. 

Az is terv, hogy a busz Keszthelyig közlekedne, ahonnan átszállással Hévíz is könnyen elérhetővé válna. A Blog kérésére – tájékoztatójuk szerint – a Volánbusz annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy egy meglévő Pécs–Siófok járat Komlón át közlekedjen. 
Sokak kérésének eleget téve mindezek mellett arra is van remény, hogy ez év nyarán próbajelleggel – szintén a szaktárca jóváhagyásának függvényében – új autóbuszjárat indulhat Komló és Orfű között, igazodva a strandolási szokásokhoz. 

 

Máris megkezdődtek a rongálások

 

Január végén adták át a csaknem egymilliárd forintból megújult komlói autóbusz-állomást. A nagyszabású fejlesztés részeként többek közt a pénztáraknak, utasvárónak, mosdóknak helyet adó új főépület is készült a város szívében. Még három hónap sem telt el az átadóünnepség óta, a károkozás azonban már megkezdődött: megjelentek az első firkák a váróban. Az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy óvja az új pályaudvar tisztaságát és épségét. Hangsúlyozva, hogy a váróterem is kamerákkal felszerelt – a felvételek segítségével indokolt esetben a szükséges lépéseket megteszik a rongálások megakadályozása érdekében. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!