A nyugdíjjal is megküzdenek

2022.04.24. 08:11

Bányászok kérdezik, hogy hová tűnt el a legjobb keresetük

Több nyugdíjba készülő bányász ismerősöm megkeresett.

A kérdésük az volt, hogy velük miért tolnak ki, hiszen a fizetési átlagokat csak 1988-tól veszik figyelembe, ám ők előtte a föld alatt az átlagbéreknél sokkal többet kerestek és ezt a kitűnő keresetüket sehová sem számolják. A bányabezárások után pedig bárhol helyezkedtek el, relatíve ennél sokkal kevesebbet kaptak. 

Ezért hát utánanéztünk, hogy mikor lehet figyelembe venni az 1988 előtti kereseteket. Nos, a nyugdíjtörvény egyértelmű, az öregségi nyugdíj alapját képező havi nettó átlagkereset összegét 1988. január 1-től kell meghatározni, a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig. 

Csak akkor lehet az időben korábbi bérekkel számolni, ha a teljes átlagszámítási időnek legalább a fele részére az igénylőnek nincs keresete. A hiányzó időszakra pedig 1987. december 31-től visszafelé kell lépegetni, mindig annyi napot, amennyi hiányzik a munkaviszonyból. Ez az oka annak is, hogy a valorizációs szorzók évenként kiadott táblázata még az 1960-as évekre is meghatározza a szorzószámokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!