Minőségük folyamatosan változik

2022.04.07. 07:00

Forrásvíz csak saját felelősségre iható!

Kizárólag saját felelősségre fogyaszthatók a forrásvizek – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. Hiába ugyanis a rendszeres ellenőrzés, a forrásvizek minősége folyamatosan változik, a mintavételi eredmények mindig pillanatnyi állapotot tükröznek.

Wald Kata

Fotó: Lang Róbert

 A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen kirándulnak, túráznak a Mecsekben, ezért különösen fontos, hogy a természetjárók tisztában legyenek vele, hogy a forrásvizek – folyamatosan változó vízminőségük miatt – kizárólag saját felelősségre fogyaszthatók – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. – A turisták által leglátogatottabb baranyai források vizéből a kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztálya évente egy alkalommal vesz mintát. 

 

Ilyenkor a szakemberek 31 forrás vizét vizsgálják Pécs környezetében, a Mecsekben. Az eredményeket a Népegészségügyi Főosztály tartja nyilván, az adatok a Baranya Megyei Kormányhivatal honlapján is megtalálhatók – közölték. Kiemelve, hogy a mintavételi eredmények mindig pillanatnyi állapotot tükröznek, hiszen a források vizének minősége változó, a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt. – Tisztában kell lenni azzal, hogy a forrásvizekben akár természetes tartalomként, az emberi tevékenység következtében előfordulhatnak egészségre ártalmas anyagok, kórokozók – hangsúlyozzák. A vizsgálati paraméterek általános kémiai és bakteriológiai vizsgálatokra terjednek ki. A kémiai eredmények a vizek minőségére vonatkozóan állandónak tekinthetőek. A határérték feletti nitráttartalom különösen a csecsemőkre veszélyes, mivel gátolja a vérben az oxigénszállítást, így súlyos problémákat okoz, ráadásul a nitrát forralással sem távolítható el a vízből. A bakteriológiai eredmények a természeti adottságtól és a csapadék mennyiségétől függően folyamatosan változnak. 

 

Határérték feletti kórokozó tartalmú vizek fogyasztása esetén gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés. Forralással ezeknek a kórokozóknak a nagy része elpusztítható. – Mindezek miatt nagyon fontos, hogy – a mért és közzétett értékektől függetlenül – a forrásvizeket mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja – emelte ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.
 

 

Védnökök vállalják a karbantartást

Forrásvédnökök is ügyelnek a mecseki források épségére, tisztaságára – a feladatot önként vállalók évente négy alkalommal felkeresik az általuk kiválasztott forrást, vagy forrásokat, kitakarítják a környezetét, vízelvezető árkát, csorgó medencéjét. Amennyiben olyan tennivalót látnak, amit nem tudnak önállóan megoldani – például eldugult a forrás, ledőlt a falazata, vagy lekopott a táblafestés – a Mecsek Egyesületnek jelzik az észrevételeket, azt követően a szakemberek a lehető leghamarabb kijavítják a felmerült hiányosságokat. A forrástisztító, -megóvó munkához bárki, aki kedvet érez, csatlakozhat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!