Operabemutató lesz

2022.04.05. 17:34

Halász Judit is vitézkedik majd Pécsen

Az igényes könnyűzene szól több korosztálynak áprilisban a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban. A komolyzenében a XX. század formabontó szerzőinek műveit hallhatjuk, lesznek különleges irodalmi estek, ami azonban közös: minden alkalommal neves hazai vagy külföldi sztár a főszereplő.

Mészáros B. Endre

Fotó: Vajda János

Hogy kikkel találkozhatunk? Nos, jön többek között Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Halász Judit, Csemer Boggie, Radics Gigi, Király Viktor, Lovasi András és Kőhalmi Zoltán is, a klasszikus zenében pedig külföldi világ­sztárok dirigálnak, gordonkáznak, zongoráznak. Igaz, utóbbi programok a Kodály Központban zajlanak. 

 

Nézzük, mi vár ránk a Zsolnay Negyedben. Az irodalmi felhozatalban az E78-ban április 5-én a Zsolnay Színház keretében Grecsó Krisztián: Vera című regényének színpadi változata látható a Pécsről induló színésznő, Grisnik Petra előadásában, majd egy Radnóti est következik Mácsai Pállal, Dés Lászlóval, Dés Andrással, Fullajtár Andreával és az ugyancsak pécsi Fenyvesi Márton jazzgitárossal. Aztán az irodalmi kínálatba egy újabb helyszín kapcsolódik be: 11-én Klem Viktor monodrámát ad elő a Művészetek és Irodalom Házában. 

 

Az E78-ba azonban elsősorban a zenéért jár a közönség, s ezen várakozásában most sem fog csalódni. A Kowalsky meg a Vega itt ünnepli 9-én 20 éves fennállását. Beindul a táncház­sorozat 14-én Bergics Andrissal és barátaival, 29-én a Vizin zenekar zenél. Továbbá újabb állomáshoz érkezik a Metronóm Jazz Klub, 21-én Csemer Boglárka mutatja be legújabb lemezét. 

 

Egy nappal később a Dumaszínház is Pécsett vendégszerepel: Kőhalmi Zoltán adja elő legújabb összeállítását. 
A Kodály Központban már ma este nagy esemény lesz: a Budapesti Fesztiválzenekar játszik világsztár karmesterrel és gordonkaművésszel. A hónap során hallhatjuk a XX. század több formabontó szerzőjének, Lutoslawskinak, Szymanowskinak, Weiner Leónak is egy-egy darabját, míg a húsvéti koncerten, 13-án Mozart c-moll miséjét adja elő a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa és 14-én az Orfeo zenekar és a Purcell Kórus jóvoltából a Pasticcio Passió csendül fel. A PTE Művészeti Karának opera tanszakos növendékei a Figaro házassága operát játsszák el 26-án, a lengyel Wroclaw Filharmonikusok pedig 28-án muzsikál. Itt a könnyedebb vonal jövő kedden indul gyerekek, anyukák, nagyszülők kedvencével: Halász Judit énekli el A vitéz, a kalóz meg a nagymama című műsorát. 

 

A Kodályban is jól szól a rock, ezt 29-én Lovasi András fogja barátaival bebizonyítani. 
Sőt, a pop is, amit Radics Gigi igazol április 30-án. Ki gondolná, hogy a tehetségkutatóban felfedezett kitűnő hangú énekesnő már tíz éve aktív a színpadon? Ekkor egyébként a sztárvendég Király Viktor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!