Kiürítés

2022.04.30. 20:00

Lánc utca: a kérdések még válaszra várnak

A MSZP-s, DK-s és jobbikos képviselők hallgatása mellett zajlik a város történetének egyik legnagyobb lakáskiürítése a belvárosban. Az önkormányzat lapunknak sem közölt részleteket, de az információt kérő, nem városvezető politikusnak sem adtak érdemi választ.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Közel egy hónappal ezelőtt több képviselő igyekezett részleteket megtudni arról, hogy mi is zajlik pontosan a Lánc utcai, egyébként igen értékes helyen lévő belvárosi tömbnél. 

Bognár Szilvia független képviselő Nyőgéri Lajosnak, az MSZP-s alpolgármesternek és a jobbikos Fogarasi Gábornak, a népjóléti bizottság elnökének címezve a kérdést azt tudakolta, hogy mit tudnak a Lánc utcai önkormányzati tömb kiürítéséről, milyen döntés nyomán történtek a lefalazások, az átjárók lezárásai, ki, mikor és hogyan rendelte el a munkát? Kaptak-e írásban az ott élők erről tájékoztatást? 

Sajgó György (Momentum) hasonlóan a tömbház kapcsán kérdezett, hogy a kiürítést milyen előzetes vizsgálat előzte meg és Csizmadia Péter (Fidesz) is afelől érdeklődött, hogy mi történik a lakóházban, és mi lesz azzal a 80-120 lakással, amelyek ott megüresednek? Akkor nem kaptak a nyilvánosság előtt választ, hanem csak annyit mondtak, hogy írásban ezt megteszik. 

Bognár Szilvia független képviselő elmondta, érkezett ugyan a témában levél hozzá, csakhogy a kérdéseire érdemi válaszokat nem kapott. Hozzátette, összességében több probléma is van a Lánc utcai tömbbel, egyrészt mint független képviselőt, őt sem kérdezték meg a lakhatási koncepcióról, másrészt családokat úgy költöztettek át például az ő kertvárosi választókörzetébe, hogy erről sem őt, sem az adott társasház lakóit nem értesítették. A Lánc utcai tömbházban tisztességes családok is laktak, de most, hogy máshová költöztették őket, nekik kellett szembesülniük az őket elítélő véleményekkel, előítéletekkel. Van ahol a poloskák, csótányok megjelenését is rájuk fogják, holott ehhez semmi közük – derült ki a képviselő szavaiból, aki szerint, ha értesítették volna, akkor a társasházakkal tudott volna egyeztetni vagy szórólapon tájékoztatni, érzékenyíteni a régi lakókat az új érkezők kapcsán. 

Egyelőre az sem világos, hogy a kiürítés alatt álló tömbbel mi a szándéka az MSZP–DK-s városvezetésnek. Eladják, bérbe adják, vagy más a cél? – ezekre a kérdésekre is szívesen várná a választ. 

A több mint 100 lakás kiürítése egyébként szinte titokban, a nyilvánosságtól való elzárkózás mellett zajlott, zajlik, hiszen sem bizottsági, sem önkormányzati döntés, vagy koncepcióalkotás, széles­körű társadalmi egyeztetés nem előzte meg a lépéssorozatot. Nem tudni, hogy ingatlanügylet van-e a háttérben, de egyelőre ez sem kizárható. Úgy tudjuk, hogy fizetős, középkategóriás nyugdíjasotthon is épülhet, ami nem feltétlenül jelenthet rossz megoldást, a kérdés viszont, hogy az egyébként fiskálisan gondolkodó MSZP–DK-s városvezetés mit hozhat ki egy ilyen elképzelésből. 

 

A környéket már kiárusították
 

Annyi azonban tény, hogy az előző szocialista városvezetések a környéken lévő önkormányzati területekből már számosat elpasszoltak. Így került magánkézbe a Corso Hotelnek és a mellette lévő, félkész torzónak a területe, de a szocialisták adták el a Lánc utcai rendelőintézet előtti területet, ahogyan a közelben lévő, egykor kispiacnak otthont adó, hatalmas belvárosi területet is ők értékesítették meglehetősen megkérdőjelezhető körülmények között. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!