Az egykor virágzó sváb életforma emlékét őrzik

2022.04.02. 16:39

Megvalósult a Székelyszabari Német Önkormányzat álma, elkészült a Szabari Sváb Ház

Megyénk legújabb, és egyben az egyik legnagyobb sváb házát adták át a minap Székelyszabaron, Hargitai János országgyűlési képviselő részvételével.

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

A Székelyszabari Német Önkormányzat tagjai 2016-ban egy pályázati kiírás megjelenésekor kezdték el megvalósítani régi álmukat, egy sváb ház létrehozását. A megvásárolt épületre ekkor adták be az első pályázatot, amelyről 2018 júliusában érkezett meg a döntés, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében csaknem 48 millió forintot nyertek. A beruházáshoz még hiányzó 20 millió forintot Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő közreműködésének köszönhetően a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő biztosította, de ezek után is több kisebb összegű pályázati forrás segítette a kiállítótér létrehozását.

 
Az építkezés 2019 júliusában kezdődött. A teljes kivitelezést egy mohácsi cég végezte, emellett pedig Hergert József véméndi asztalosmester a nyílászárók elkészítése mellett az összes asztalosmunkát elvégezte az épületben és az udvarban.

 
A Szabari Sváb Ház jelentős építészeti értékkel bíró, helyi védelem alatt álló épületben készült el. Az 1910-ben épült háznak több tulajdonosa is volt, a Krämer, Weber, Eller, Müller családok, majd 2016-ban a Székelyszabari Német Önkormányzat vásárolta meg. A több mint százéves épület tükrözi az úgynevezett „Langhaus” sváb háztípus elemeit, benne pedig ezentúl a svábok mindennapi tárgyait, több évszázados kultúra emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás az egykor virágzó sváb életformának kíván emléket állítani.

 
– A ház és a berendezés kialakításánál elsősorban arra törekedtünk, hogy kedvet csináljunk a sváb hagyományok és népszokások élményszerű megismeréséhez. Az ide érkező látogatóknak, korosztálytól függetlenül, látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon szeretnénk bemutatni a svábok hagyományait, népszokásait – mondta Hahner Róbert, a Székelyszabari Német Önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!