Pörgött a „kékcédula”

2022.04.02. 15:40

Mohácson és Pécsen is csaltak a kommunisták

Választások előtt, alatt, meg utána is rendre szóbeszéd tárgya a csalás. Magyarországon ebben a kategóriában a legnagyobb léptékű machináció a kommunisták nevéhez fűződik. 1947-ben, az úgynevezett „kékcédulás” akcióban rengetegen vettek részt.

Pucz Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Egy olyan papírlapról volt szó, aminek a színe világoskékre sikeredett a nyomdában. Ezek segítségével azok adhatták le voksukat, akik a választás idején nem a lakóhelyükön tartózkodtak. Cetliből akadt bőségesen, azt a Magyar Kommunista Párt (MKP) bocsátotta az elvbarátok rendelkezésére. Meg is kezdődött a „választási turizmus”, vitték az aktivistákat teherautóval, pótkocsis vontatóval, motorbiciklivel, kerékpárral.


De a kommunistáknak még ilyen megoldásokkal sem sikerült a döntő fölényt megszerezniük. Bár az élen végeztek a maguk 22,75%-os mutatójával, ennek ellenére kénytelenek voltak koalíciós kormányzásba kezdeni.

 
Mohácson egészen mérsékelt eredményt könyvelhettek el. Nem százalékos eredmények, hanem szavazatszámok jelentek meg a Dunántúl című napilapban. Ez alapján a Néppárt (5043) nyert, a második a Kisgazdapárt(1550), a harmadik a Kommunista Párt (1221), a negyedik a Paraszt­párt (614), míg az ötödik a Szociáldemokrata Párt (590) lett. Vagyis a Duna partján nem jött be a „papírforma”. 

 

Pécsett sem végeztek az élen az MKP emberei. Az első helyen a Szociáldemokrata Párt állt (23,7%), másodikként ért célba a Magyar Kommunista Párt (21,1%). A Kisgazdapárt (2,9%) gyengén szerepelt a városban, de ők más rétegeket céloztak meg. Ezzel szemben a Néppártnak (46,3%) komoly támogatottsága akadt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában