Idén sem csobbanunk

2022.04.05. 13:29

Nem támogatja a pécsi önkormányzat az orfűi akvapark kinyitását

Zárva marad idén az orfűi aquapark - írja sajtóközleményében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

bama.hu (forrás: Pécsi MJV Önkormányzat)

Fotó: Dunántúli Napló

A teljes felújítás csaknem 200 millió forintba, míg a részleges megnyitás is csaknem százmillióba kerülne – erre a megállapításra jutott az orfűi akvapark újranyitását vizsgáló műszaki jelentés. Mivel a tulajdonosok az élményfürdő teljes rekonstrukcióját és bővítését tervezik, ezért az ideiglenes, alig egy-két évre szóló felújítás felesleges lenne, így a nehéz gazdasági helyzetben lévő pécsi önkormányzat – az orfűi önkormányzattal egyetértésben - nem támogatja a park ideiglenes újranyitását.


 

Pécs polgármestere még február közepén kezdeményezett egyeztetést Orfű polgármesterével és a tulajdonos társaság képviselőjével az orfűi akvapark megnyitásának lehetőségeiről. Péterffy Attila a pécsi önkormányzat és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. műszaki szakértőivel, valamint Török Ottó polgármesteri biztossal együtt február utolsó napján járt az élményfürdőben. Felmérték az akvapark jelenlegi állapotát, és azt, hogy milyen karbantartásokra, felújításokra lenne szükség ahhoz, hogy a park újra fogadhassa a fürdőzőket. A műszaki jelentés nemrég készült el.
 

 

Ez megállapította, hogy a korábbi évek elmaradt karbantartásai megviselték a parkot. A helyzeten tovább rontott, hogy 2020-ban és 2021-ben már meg sem nyitott a fürdő, így a legszükségesebb műszaki beavatkozások sem történtek meg.

 

A jelenlegi állapot alapján a fürdő gépészete egy jelentősebb felújítás után újra működőképes lehetne, de költeni kellene a szociális blokkok, valamint a park zöldterületeinek rendbetételére is. A medencék burkolata pedig oly mértékben károsodott, hogy több mint 2000 négyzetméternyi felületet lenne szükséges újraburkolni. Sok helyen pedig a lábmosókat, zuhanyzókat, lépcsőket teljesen újjá kellene építeni.

 

A műszaki jelentés árkalkulációja alapján a több, de legfeljebb 5 évre szóló teljes felújítás mintegy 200 millió forintba kerülne. Ha csak erre az egyetlen szezonra szeretnék fogadóképessé tenni a teljes élményfürdőt, az is mintegy 120 millió forintos költséget jelentene. Az erre a szezonra vonatkozó részleges felújítás, ami csak a pezsgő-, a sport- és a gyermekmedence felújítását tartalmazza, mintegy 90 millió forintos beruházást jelentene.
 

 

A tulajdonosok nemrég bejelentett fejlesztési elképzelései minden felújítást ideiglenessé, és ezzel feleslegessé tesznek az élményfürdőben. A pécsi önkormányzat azt írja,  nehéz anyagi helyzetben vannak, és nem engedhet meg magának felesleges felújításokat, emiatt az orfűi önkormányzattal egyetértésben az orfűi akvapark ideiglenes megnyitását nem tudja támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában