Bejárás

2022.04.21. 20:00

Ősszel átadhatják a tűzoltóság kertvárosi épületét (videó és galéria)

Szeptemberben már működhet az új pécsi kertvárosi tűzoltólaktanya, amely a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában épül. A tegnapi sajtóbejáráson bemutatták, hogy hol tart jelenleg az építkezés.

Zs. J.

A baranyai megyeszékhelyen két laktanya épül. Az egyik az Engel János utcában, a másik a Kertvárosban. A beruházás Európa Uniós forrásból készül, mindösszesen hat milliárd  forint összegből – mondta a sajtóbejáráson Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

A Tüzér utcai kétszintes laktanya több mint 1600 négyzetméteres területen helyezkedik el, itt kap majd helyet a pécsi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy része. A kétszintes épületben a tervek szerint 85-en dolgoznak majd szeptembertől. 

A földszinten négy szerállást alakítottak ki (gépjárműfecskendő, műszaki mentő és egy magasból mentőjárműnek), hírközponttal és több technikai helyiséggel. Ezek fölött alakítják ki a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges helyiségeket, hálószobákkal, zuhanyzókkal, konditeremmel, oktatószobával, egy konyhával, étkezővel és egy társalgóval. A második emeleten lesz a hatósági osztály, itt alakítják ki a szakmai felügyelők irodáit, lesz egy nagy tárgyalóterem, irattár, és mint mondták, öltözők, zuhanyzók és egy étkező is helyet kap a szinten. 


 A sajtóbejáráson megtudtuk, hogy mikor tervbe vették a tűzoltóőrsök, laktanyák kialakítását, felmérték, hogy melyek azok a települések, ahová a tűzoltóik 25 percen belül nem tudnak kiérni. A cél az volt, hogy a vonulási idő lerövidüljön. Például, ha Szentkatalinra, vagy Okorágra hívták a pécsi tűzoltókat, akkor míg a lánglovagok az Engel János utcából átverekedték magukat a város forgalmán, és eljutottak a Kertvárosig, már 15 perc el is telt a riasztástól. A most kialakított, és szeptemberben üzembehelyezett laktanyának köszönhetően ez az idő jelentősen lerövidül.  

– A másik laktanyán még folyik az építkezés, ott több ütemterv van – mondták a sajtóbejáráson egy újságírói kérdésre, hogy mikor készül el az Engel János úti négyszintes laktanya. Mint korábban írtuk, a jelenlegi épületet az utcaszintig visszabontják, a földszintet felújítják. Itt megmarad a nyolc kocsihely, ezzel együtt összesen 18 szerállása lesz az új pécsi laktanyának, ami egy mosórészleggel is kiegészül. Azt megtudtuk, hogy először az új épületet készül el, majd utána állnak neki a régi visszabontásának.  

 

Címkék#laktanya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában