Hurrá!

2022.04.01. 18:47

Összesen huszonkétmilliárd forint többlet juthat majd a fejlesztésekre Baranyában

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program folytatásaként az előző ciklus 70 milliárdos kerete első körben 84 milliárd forintra nőtt, majd egy közelmúltban megszületett kormánydöntés eredményeként 22 milliárd forinttal több fejlesztési forrás, összesen 92 milliárd forint jut Baranya megyébe, jelentette be Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. 

– Ez azt mutatja, hogy a kormány kész támogatni a baranyai emberek fejlesztési igényeit, melyet úgy értünk el, hogy Hargitai János, Hoppál Péter és Nagy Csaba ország­gyűlési képviselőkkel sikeresen dolgoztunk együtt a baranyai emberekért – mondta a megyei elnök.

 
– Nem csak TOP-os forrásból fejlődhetett a megye. Az Orbán Viktor miniszterelnök úr által életre hívott Magyar Falu Programban, kizárólag hazai források felhasználásával olyan fejlesztési igényeket sikerült megvalósítani, melyekre sok esetben a rendszerváltás óta vártak az itt élők – tette hozzá Őri László.


A megyei elnök elmondta, a Covid mellett sem volt megállás, hiszen az elmúlt időszakban a következő fejlesztési ciklus előkészítésén, tervezésén dolgoztak a megyei önkormányzatnál. A megyei fejlesztési koncepció 2014–2030 közötti prioritásai felülvizsgálatra kerültek, a következő 7 évre vonatkozó területfejlesztési program megújításra került.


– A megye gazdaságfejlesztése elképzelhetetlen a megyeszékhely, Pécs fejlődése nélkül – hangsúlyozta a megyei vezető. – Sajnálattal tapasztaltam azonban, hogy Mellár Tamás, a baloldal pécsi országgyűlési képviselője egyetlen, a megyeszékhelyet érintő fejlesztési tárgyaláson sem vett részt, noha mindegyikre meghívást kapott. Hogy mennyit tett Mellár Tamás a pécsi emberekért, azt nem az én tisztem eldönteni, erre a kérdésre szavazatukkal a pécsiek vasárnap adhatnak választ – tette hozzá Őri László.


– Egy parlamenti ciklus lezárása jó alkalmat teremt arra, hogy megvonjuk a mérleget – mondta a politikus. – Természetesen megvan a helye a kritikának, önkritikának is. Baranya ma még nem azt az arcát mutatja, amit mi, itt élők látni szeretnénk.


Baranya megye jelenlegi helyzetét ma még nagyban a múlt öröksége árnyékolja be. Az elmúlt 30 évben a bányák bezárása óta a megye nem tudta gazdaságilag újra pozícionálni magát. A megye területi bezártsága elzárta Baranyát a komolyabb gazdasági fejlődéstől. Az elmúlt időszak kormányzati döntései alapján már látszik az az irány, amely kiutat jelent a megye számára. Azt mutatja, hogy sikeresen lobbiztak a kormánynál országgyűlési képviselőikkel.


– Szeretném megköszönni Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos asszony és Kővári János megyei fejlesztési biztos munkáját, akik sokat dolgoznak azért, hogy fenntarthatóbb, zöldebb környezetben élhessünk Baranyában – mondta Őri László.

 
– Hiszem, hogy stratégiai cél az autópályák, autóutak elvezetése a határokig a szomszédos országok kapcsolódó beruházásaihoz igazodó ütemezésben. Az M60-as gyorsforgalmi út határig való kiépítése utat nyit a bezártságból. Jó ütemben halad a mohácsi közforgalmi kikötő építése, mely Baranya folyami kijárata lesz a világra. A Kaposvárt Szigetvárral összekötő négysávos autóút ütemezése új perspektívát jelent a következő 10 évben. A pécs-pogányi légikikötő kormányzati fejlesztése pedig szintén új lehetőséget teremt a megye gazdaságfejlesztésére – mondta Őri László.


A következő hétéves fejlesztési ciklusban továbbra is prioritást élvez az iparterületek építése, fejlesztése, a helyi termelők piacra jutásának segítése, közintézményeink, bölcsődék, óvodák, iskoláink fejlesztése.

 
– Azért dolgozunk, hogy ne hátrányt jelentsen az, ha valaki a megye legkisebb településein él. Az a célunk, hogy a kisebb településeken élők számára is elérhetőek legyenek azok a szolgáltatások, melyek a nagyvárosokban rendelkezésre állnak – mondta el a megyei elnök.

 
A megkezdett munka folytatásához a vidéket támogató kormányra van szükségünk és olyan képviselőkre, akik jól ismerik a választópolgáraik mindennapi gondjait, fejlesztési igényeit és hajlandóak dolgozni térségük fellendüléséért.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!