Fejlesztések

2022.04.23. 07:00

Siklós tovább halad az iparosodás útján

Komoly gazdaságélénkítő, iparosítási terveket jelentettek be tegnap Siklóson, amelyek nemcsak a jelenleg is a városban tevékenykedő cégek számára lehetnek vonzók, hanem a megye más régiójában működő vállalkozásokat is a helyi ipari parkba való költözésre ösztönözhetik.

Radnai Balázs

 Az örök elégedetlenkedők szerint csak a választásoknak szólt az a rengeteg bejelentett és átadott fejlesztés, ami Baranya megyében az elmúlt hónapokban történt, és a kampányidőszakot követően majd szépen elcsendesedik minden. Mi sem bizonyítja jobban ennek ellenkezőjét, mint az, hogy péntek délelőtt újabb milliárdos fejlesztések terveit jelentették be Siklóson. 
 

Az önkormányzat a közelmúltban 8,5 hektár területet vásárolt a város ipari park­jának szomszédságában, és az ezzel megnövelt területen milliárdos fejlesztések kezdődnek hamarosan a város határában. 

 

Az Őri László vezette megyei önkormányzat 50 millió forinttal járult hozzá ahhoz, hogy Siklós a Településfejlesztési Ipari Program keretében megpályázhasson egy 700 millió forintos támogatást, amelyből a helyi ipari parkot fejlesztik tovább. Ezek során az új földterületeken is kiépül az infrastruktúra: a csatorna-, víz-, villamos­energia-, gáz-, út-, telefon- és vezetékes internethálózat, valamint a parkolók és a közvilágítás. 
 

– Már 2014-ben, mikor először jártam országgyűlési képviselőként Siklóson, beszéltünk a gazdaság fejlesztéséről, ám akkoriban ehhez sem koncepció, sem elképzelés nem volt – emlékszik vissza Nagy Csaba országgyűlési képviselő. – 2018-ban már pontos tervek szerint kezdtük meg a város gazdaságának korszerűsítését, a következő négy év során pedig az Európai Unió és a kormány támogatásainak köszönhetően a gazdasági növekedés útjára léphet a város. 
Riegl Gábor polgármester azt tartotta fontosnak kiemelni a sajtóeseményen, hogy Siklós számára jelenleg a legfontosabb kérdés az újraiparosítás, hiszen a város önmagából a turizmusból nem képes megfelelően fenntartani magát. 
 

– Tízéves programunkban, a Siklós 2030-ban az ipari park fejlesztése a legelső és az egyik legfontosabb pont. Szeretnénk, ha az ipar válna húzóágazattá, és a turisztikához hasonló kiemelt szerepet játszana a város életében – értékelt a polgármester. 
– A gazdasági mutatókban Baranya a sereghajtók között van az országban, és ezen is szeretnénk változtatni a mostani fejlesztésekkel – nyilatkozta lapunknak Őri László. A megye önkormányzati vezetőjétől megtudtuk, hogy összesen mintegy 1,6 milliárd forint áll majd a siklósi városvezetés rendelkezésére a közeljövőben az ipari tervek megvalósítására. 
 

 

Új üzemcsarnok is épül a területen

A város gazdasági terveinek következő lépéseként egy ezer négyzetméteres üzemcsarnok is épül majd, amelyre a költségvetést egy másik – mintegy 400 millió forint összegű – pályázati forrás fogja biztosítani. A tervek alapján az igény függvényében két különálló, ötszáz négyzetméteres területre is lehet majd bontani az akár gépipari, műanyagipari vagy könnyűipari termelőtevékenység befogadására is alkalmas vadonatúj ipari csarnokot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!