Minden segítséget megkapnak nálunk

2022.04.09. 11:29

Több mint 200 ukrajnai menekült nyújtott be kérelmet Baranyában

Több százezer ember érkezett Ukrajnából hazánkba az ott dúló fegyveres konfliktus miatt. Magyarország és az Európai Unió döntött, hogy ideiglenes védelmet nyújt azoknak az ukrán állampolgároknak, akik február 24-én vagy azt követően hagyták el hazájukat. Baranyában is több család biztosított lakhatást a háború elől menekülőknek.

Wald Kata

Fotó: Bánkúti Sándor

Az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülő emberek már az ország minden megyéjében, így Baranyában is megjelentek. Hazánkban a menekültügyi hatósági jogkört az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Menekült­ügyi Igazgatósága látja el, a feladatkör ellátásában működnek közre a regionális igazgatóságok is. 

 

– Az OIF Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság munkatársai Baranya, Somogy és Tolna megye mellett részt vesznek a keleti országrészben található gyűjtőpontok és a Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóság megerősítésében is – tájékoztatta lapunkat Dr. Szathmáry Péter r. alezredes, az OIF Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője.


– Régiónkban mindhárom megyeszékhelyen kérelmezhetik az ideiglenes védelmet az ukrán állampolgárok. Menedékjogi kérelmüket – amelyeket a Menekültügyi Igazgatóság bírál el – rögzítjük, humanitárius tartózkodási engedéllyel látjuk el őket – közölte. Javasolva, hogy akik még nem nyújtották be igényüket, az oif.gov.hu honlapon – két nyelven tájékoztatnak –, vagy az igazgatóság telefonszámán (72/518-720) egyeztessenek időpontot. Eddig 217 fő nyújtott be menedékeskénti elismerés iránti kérelmet Baranyában. 


Dr. Szathmáry Péter kiemelte, az idegenrendészetnél azoknak kell megjelenniük, akik Magyarországon szeretnének ideiglenes védelemben részesülni, akik a tartózkodás feltételeivel nem rendelkeznek (pl. nincs érvényes útlevelük), akkor is, ha nem veszik igénybe a menedékjogi védelmet, illetve akik Ukrajnából érkeznek és nem rendelkeznek ukrán, magyar vagy más uniós tagállami állampolgársággal, más tartózkodási jogosultsággal. 
 

A magyar állampolgárok nem tekintendők menekültnek



A menekültek ügyében fontos tudni, hogy azok az Ukrajnából érkezők, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, nem tartoznak az idegenrendészeti és menekültügyi jogszabályok hatálya alá, ők a járási hivatalok ügyfélszolgálatain kérhetnek segítséget hivatalos ügyeik, okmányaik intézésével kapcsolatban. Menedékjogi kérelmet nem kötelező előterjeszteni. 

Azok, akik jogszerűen tartózkodnak Magyarországon és az Unióban, rendelkeznek a tartózkodás feltételeivel (pl. érvényes „chipes” ukrán útlevéllel rendelkeznek, és az elmúlt 180 napban nem voltak 90 napot a schengeni térségben) nem igényelnek védelmet, külön engedély nélkül tartózkodhatnak hazánkban is a 90. napig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!