Internetes élelmiszer vásárlás

2022.05.04. 16:36

A gyanús termékek kiszűrését segíti a Nébih

A biztonságos élelmiszer-vásárlás elősegítése érdekében új, online ismeretterjesztő anyagokat készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fotó: Shutterstock

A statisztika szerint átlagosan több mint 60 százalékkal emelkedett az internetes élelmiszer-vásárlók száma az Európai Unió országaiban a pandémia idején, és – a Nébih tájékoztatója szerint – ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető. 

A közérdekű bejelentések alapján főként az étrend-kiegészítők, különösen azok online kereskedelme, egészséget is veszélyeztető problémákat okoz – a fogyasztói tudatosság növelése, és a lehetséges kockázatok csökkentése az „Étrend-kiegészítő útmutató” és „Az élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok” című tájékoztatók elsődleges célja. 
A Nébih tavaly végzett kutatása szerint a válaszadók több mint háromnegyede fogyaszt étrend-kiegészítőt, az alapvető információkkal, a termékkör sajátosságaival azonban nincsenek teljesen tisztában a vevők.  

Az online kiadványokkal a hivatal olyan segítséget ad, amellyel nagyobb eséllyel ki lehet szűrni a gyanús termékeket. A Nébih honlapján elérhető útmutató többek között abban segít, hogy melyek a kötelezően megjelenítendő információk egy terméken, illetve az árusító weboldalon, illetve hogy milyen gyanús jelekre kell figyelni. 

Az étrend-kiegészítőkről szóló útmutatóból pedig kiderül az is, hogy ezeknek a termékeknek lehetnek-e kockázatai, mik a speciális jelölési szabályok, és hogyan vásárolhatóak körültekintően az ilyen jellegű készítmények. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!