Önkormányzati szabályok

2022.05.12. 14:00

A kerti hulladékok égetése alapvetően továbbra is tilos

A kerti hulladék égetése a jogszabály szerint alapvetően tilos, ám amíg tart a veszélyhelyzet, az önkormányzatok hozhatnak megengedőbb szabályokat. Bólyban például e hónaptól él az új helyi rendelet.

Wald Kata

A tavaszi kerti munkák javában tartanak, a kerti hulladékok égetésének szabályaival kapcsolatban azonban az olvasói megkeresések szerint sok a bizonytalanság. Mint azt Horváth Nikolett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett kerti hulladék égetése alapvetően a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozva az égetés feltételeit, körülményeit.

A települési önkormányzatnál kell tehát érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Ha a tevékenységet nem szabályozza helyi rendelet, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Ilyen esetben a zöldhulladék-gyűjtés lehet a megoldás. A szóvivő kiemelte, fontos azt is tudni, hogy elek­tromos vezetékek alatt, és azok 5 méteres közelségében a tűzgyújtás tilos! 

Bólyban is eddig a bizonytalanság volt a jellemző a zöldhulladék égetésével kapcsolatban – az önkormányzat új helyi rendelettel tisztázta a kérdést: a szabályozás szerint február 1. és május 31., valamint szeptember 1. és november 30. között hétfői és szerdai napokon megengedett 9 órától 18 óráig az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése. 

Be kell jelenteni az égetést

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója irányított égetést végezhet, ha azt jogszabály lehetővé teszi. A külterületen lévő növényzet, tarló, avar, illetve az egyéb növényi hulladék szabadtéri égetését a megkezdés előtt 5 nappal a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz be kell jelenteni. Égetés 10 hektárnál nagyobb területen csak szakaszosan végezhető. 
Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi és az irányított égetés be lett jelentve. 

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Kerti grillsütő használata során, szalonnasütéskor, bográcsozáskor az általános égetési szabályokat kell betartani. Azaz éghető vagy robbanásveszélyes anyag eltávolításával gondoskodni kell róla, hogy a tűz a környezetre ne okozzon gyújtásveszélyt. Nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Fontos, hogy legyen készenlétben tűz oltására alkalmas anyag, vagy eszköz – például víz vagy homok. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!