Ünnepséget tartottak

2022.05.27. 07:00

A mosolyokat őrzi meg az egyedülálló fotóstúdió

Az igényekre reagálva rendhagyó fotóstúdiót nyitott a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete a székházában – a fotózás szerelmeseinek műtermet és kiállítóhelyet, a rászorulóknak pedig a fényképezkedés lehetőségét nyújtó helyiségek átadó ünnepségét csütörtökön tartották.

Wald Kata

Fotóstúdió nyílt a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének székházában, az átadó ünnepséget tegnap tartották. A rendhagyó fejlesztést az igények diktálták – az ötlettől a megvalósulásig vezető utat Udvaros Renáta, a szervezet baranyai igazgatója vázolta köszöntőjében. 

Mint mondta, régóta gondolkodtak valamiféle társadalmi vállalás megvalósításában – a grazi vöröskereszt például vérbankot működtet, van, ahol kötszergyártásba kezdtek, és hazai példákat is lehet sorolni: kecskefarm, varroda és zöldségfeldolgozó is üzemel már a vöröskereszt keretein belül. 

– A tavalyi év során a kamaszkori felvilágosítást és higiéniát a fókuszba helyező „Lányból nővé” program keretében 25 ormánsági iskolát kerestünk fel, ahol az intézményvezetőkkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a hátrányos helyzetű családoknak komoly anyagi teher az is, hogy a nyolcadikos tablóképeket elkészíttessék – mesélt a fotóstúdió ötletének alapjairól Udvaros Renáta.

– Ugyanakkor kiderült, hogy vannak olyan bázisiskolái a baranyai vöröskereszt­nek, ahol működik fotószakkör, nincs viszont ehhez megfelelő műterem. A kép összeállt: megszületett a Mosolyőr Fotóstúdió létrehozásának gondolata, majd kisvártatva a Városi Civil Alap eszközbeszerzést támogató pályázata is megjelent. Egymillió forintot nyertünk a projekt megvalósításra – emelte ki az igazgatónő. 

A tegnap átadott, két teremből álló, kiállítások megtartására is alkalmas stúdió biztos hátteret ad az iskolai fotószakköröknek, a hátrányos helyzetű családoknak pedig lehetőséget arra, hogy róluk családi fényképek, gyermekeikről tablóképek készüljenek. Az iskolai szünetekben se marad üresen a stúdió: fotó- és robotikatábort szerveznek már idén nyártól. 

A kedvesség hitet ad az emberség jegyében

A Magyar Vöröskereszt vezetősége is részt vett a csütörtöki átadó ünnepségen. – Közösségépítő, közösségsegítő funkciója is van a Mosolyőr Fotóstúdióban megvalósuló alkotásoknak, ami kiemelkedő jelentőséggel bír – hangsúlyozta beszédében Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Hozzátéve, hogy idén májusban ünnepelte 141. évfordulóját a Magyar Vöröskereszt, illetve május 8-án volt a vöröskereszt világnapja, amelynek az aktuális üzenete:

„Higgy a kedvesség erejében, légy emberséges!” 

– A jelmondat a Mosolyőr Fotó­stúdióra is igaz, hiszen az a hiánypótló lehetőség, hogy rászorulók számára családi fotók készítésre nyílik lehetőség, egy nagyon kedves dolog, és ez a kedvesség hitet ad mindenkinek, az emberség jegyében – emelte ki a főigazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!