Megkezdődtek az ellenőrzések

2022.05.22. 15:40

A parlagfű idén sem virágozhat sehol!

Idén már május közepén megkezdte a parlagfüves területek ellenőrzését a hatóság – a vizsgálatok ezen a héten indultak. A védekezési kötelezettségüket elmulasztók ellen eljárás indul és bírságra is számíthatnak.

Wald Kata

Fotó: AS

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. 

– Valamennyi ingatlan tulajdonosának, használati, haszonélvezeti és kezelési jogával rendelkezőnek kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés – hangsúlyozza a Baranya Megyei Kormányhivatal. Kiemelve, hogy a hatékony gyomirtás szükségességét nem csak az indokolja, hogy ennek a növénynek a pollenje több millió embernél vált ki allergiás reakciókat, hanem jelentős az általa okozott terméskiesés is. 

A jogszabályok szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen a Baranya Megyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatósága ellenőrzi – ha a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, eljárás keretében. 

– A tavaly szigorított előírások szerint a parlagfűvel fertőzött területről érkező bejelentést a hatóság köteles öt napon belül kivizsgálni és a bejelentőt tájékoztatni az intézkedésekről. Fontos változás az is, hogy az illetékes hatóság már minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30%-ot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. A határozat közlését követően a gazdálkodónak azonnal végre kell hajtania a parlagfű-mentesítést, ha nem teszi meg, kényszerkaszálásra kerül sor, aminek már nemcsak a gyom-, de a kultúrnövények is áldozatául esnek. 

A kényszerkaszálás és a kapcsolódó hatósági feladat költsége a mulasztót terheli, és vele szemben az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. 

A fertőzött területek több fórumon is bejelenthetőek 

A hazánkban 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével – a tavalyi évtől már mobilapplikáció útján is – bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jutnak el. 

Néhány éve a Földművelésügyi Minisztérium és a kormányhivatalok közösen országos parlagfű-koordinátori hálózatot is létrehoztak, amelynek szakemberei fogadják a parlagfűvel kapcsolatos közérdekű jelzéseket, összefogják a mentesítési feladatokat, gondoskodnak a civil szervezetek parlagfű-mentesítési munkájának segítéséről. Baranyában a koordinátori feladatokat Csizy Gábor látja el, aki a [email protected] e-mail-címen várja a bejelentéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!