Migráció és antiszemitizmus

2022.05.19. 19:27

A szerző nyugat-európai tendenciákat vizsgált

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjában tartottak könyvbemutatót a nyugat-európai antiszemitizmus kapcsán május 11-én.

M. R.

Fotó: Nagy Laura

A Migráció és antiszemitizmus Nyugaton  címen megjelent könyv szerzője Veszprémy László Bernát, aki 2017-ben végzett az Amszterdami Egyetem holokauszt- és népirtáskutatás mesterszakon, jelenleg az ELTE BTK doktorjelöltje. Vele beszélgetett Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet kutatója. 
A szerző rávilágított, hogy számos nyugat-európai antiszemita atrocitás hátterében állnak muszlim szélsőséges egyének vagy csoportok, erre azonban a nyugati sajtó kisebb figyelmet fordít, mint egyes neonáci eredetű támadásokra. 
 

Bár sajnos mindkét esetre akadnak példák, a szerző meglehetősen aggasztónak találja az iszlám szélsőséges csoportok antiszemitizmusát. Kutatása során sok zsidó emberrel beszélt, akiket atrocitások értek, s azok közül, akik ismerték támadóik hátterét, legtöbben muszlim származású elkövetőket neveztek meg. 
 

A konfliktus háttere összetett, a modern izraeli–palesztin feszültség mellett több évszázadra visszanyúló okok vezettek ide. Oly mélyen átjárja az iszlám társadalmakat, hogy feloldása a szerző álláspontja szerint a lehetetlent közelíti. Arról is beszámolt, a muszlim fiataloknak a nyugat-európai országokban nehézségbe ütközik a holokauszt oktatása is családjaik gyakran antiszemita hozzáállása miatt. 
 

A szerző úgy véli,  a 2015-ös merkeli liberális migránspolitika elhibázottnak bizonyult, s a szélsőséges iszlamista csoportok antiszemitizmusa mellett további problémákat vethet fel a homofóbia, a kereszténységhez való hozzáállás és a nők alárendelt szerepét illetően. Hangsúlyozta, hogy ezeket a problémákat nem állíthatjuk általánosítva minden egyes iszlám hátterű, Európába érkező polgárról, s akadnak példák a béke fenntartására irányuló dialóguscsoportokra, civil szervezetekre és vallásközi párbeszédet elősegítő kezdeményezésekre is. A nyugat-európai tendenciák fényében azonban a szerző úgy látja, Magyarország számára nem lenne tanácsos követni ezt a fajta bevándorláspolitikát, s óva intett attól, hogy a hazai népességet a tömeges bevándorlással növeljük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában