Korunk kihívása

2022.05.27. 10:35

Az emberi agy működését és betegségeit kutatják

Csaknem másfélmilliárd forint értékben kapott újabb négy évre támogatást a Pécsi Tudományegyetemen zajló „Az agy működésének és betegségeinek vizsgálata mul­tidiszciplináris megközelítéssel” című projekt – áll az egyetem közleményében.

Fotó: Csortos Szabolcs

Dr. Dóczi Tamás, a PTE professzora, a projekt vezetője ennek kapcsán elmondta, az agy működésének megértése és betegségeinek gyógyítása korunk legnagyobb tudományos kihívásai közé tartozik. Az agyi elváltozások hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatások szoros együttműködésére van szükség, amelyet a program keretében több mint 100 kutató 25 kutatócsoportból álló multi­diszciplináris hálózatot valósított meg. 

A kutatásokban részt vesznek a PTE Idegtudományi Centrum, az Általános Orvostudományi, a Természettudományi és a Gyógyszerésztudományi Kar, a Klinikai Központ és a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai egyaránt. 

A 25 kutatócsoport az új programban is folytatja a korábbi felfedező és klinikai kutatásait kilenc tématerületi fő cél mentén, egyrészt a korábbi kutatások teljes körű megvalósítására törekedve, másrészt új kutatási célpontok kijelölésével, világosan elhatárolva a már elért eredményeket az új feladatoktól. A kutatás kilenc fő célpontja az idegrendszeri betegségek nagyon széles, látszólag egymástól független spektrumát fogják össze 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!