Hurrá!

2022.05.25. 10:32

Baranyaiak is vannak a díjazottak között

Idén összesen tizenhárom személy, illetve szervezet részesült Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban, melynek ünnepélyes átadóját Budapesten tartották.

Zs. J.

Fotó: Kovács Attila

A díjban olyan Magyarországon élő, vagy működő elismert nemzetiséghez tartozó személyek, szervezetek részesülhetnek, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, és hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. 

– A díj jó egyrészt a kitüntetettnek, hiszen elismerést fejez ki, de a legjobb a közösségnek, azt üzeni ugyanis, hogy vannak olyan alkotások, életművek, amelyek gazdagítják magát a közösséget, különösen igaz mindez a nemzetiségek esetében – mondta el az ünnepélyes díjátadón Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes. 

Baranyából díjat vehetett át Somogyi László, nyugdíjas urológus, aki a méltatás szerint szenvedélyesen ápolta a svábság szellemi és kulturális hagyatékát, Kisjakabfalván 2001-ben vásárolta vissza az ősök által épített Konrád Házat. A romos épületet hosszú évek alatt, fáradtságot és pénzt nem kímélve állította vissza eredeti állapotába és rendezte be eredeti bútorokkal, használati tárgyakkal, emléket állítva a baranyai svábság kulturális örökségének. 

A Konrád Ház egy hagyományőrző múzeum, amely a baranyai svábság építészeti és kulturális emlékeit mutatja be. Az öt lakószobát, a két pajtát, a kukoricagórét és a cselédlakást megtekintve és az udvart bejárva megismerhetjük az elmúlt századokban itt élt sváb emberek mindennapjait. 

Díjat vehetett át a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, akiket a magyarországi németség múltjának, a Gulág–GUPVI-lágerekbe elhurcoltak történetének feltárásáért, emlékük megőrzéséért, a három évtizedes munkájukért tüntettek ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!