A jövő évre alig mernek tervezni

2022.05.26. 14:00

Betelt már a naptár, tele az év esküvőkkel

Az elmúlt két évben tapasztalt bizonytalanság, és járványügyi korlátozások után idén dübörög az esküvőztetés. A szolgáltatók pénteki és szombati napjai javarészt foglaltak, egészen ősz közepéig. A jövő év azonban újra kedvezőtlen lesz az infláció miatt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem ment gőzerővel az esküvőipar, hiszen sokan kivárták, míg teljesen elmúlnak a korlátozások, hogy a násznép minden tagja felhőtlenül ünnepelhessen az ifjú párral. Az idei évben ennek nyoma sincs, a 2020-ról és 2021-ről áthozott esküvők pótlásával együtt gyakorlatilag a szolgáltatók tele vannak, nincs szabad időpont. 

– Az idei szezon tele van esküvőkkel, nyitottabbak a párok, legalábbis az előző évekhez képest mindenképp, de a jövő év nehezen körvonalazódik, ami miatt mindenki visszafogottabb. Az árak annyira elszálltak, hogy túl sok a nyitott kérdés – foglalta össze Németh Attila, pécsi ceremónia­mester és DJ (Fido) lapunknak a helyzetet. A háború itt is érezteti hatását, az infláció miatt a legtöbb szolgáltató nem tud fix árat mondani a jövő évre. 

Az esküvőszervezés legnagyobb és legfontosabb költségtétele a vacsora, illetve a helyszín, és itt tapasztalható most a legnagyobb áremelkedés, és egyben a legnagyobb bizonytalanság. A párok által elmondottak szerint van olyan catering (kitelepülő) cég, amely két és félszeresére emelte a vacsora árát. Ez egy elég extrém drágulás, de ilyen-olyan módon mindenhol emelkedtek az árak legalább 20 százalékkal. 

Emögött pedig elsősorban az alapanyagár drágulása áll, illetve az, hogy nem láthatóak előre a következő időszak történései. Sem az, hogy az alapanyagok, a munkabérek és az üzemanyagárak hogyan alakulnak jövőre, sem az, hogy más tekintetben hogyan alakul a világ. Van olyan szolgáltató, aki nem az áron emelt, hanem a kínált csomag tartalmát csökkentette. Például azok az esküvőhelyszínek, ahol eddig nem volt terembérlet, most már van, az éttermek felárat számolnak fel, ha a vendégek hajnali 3–4 után is maradnak. Ezek a költségek eddig főként Budapesten voltak jellemzőek, de a vidék az idén hamar felzárkózott a fővároshoz. 

– Nekem november első hetéig kitart az idei szezon, és a péntekek, szombatok is foglaltak, de a jövő évre vonatkozóan már volt visszamondás. 2023-ra egyelőre három foglalás van, miközben tavaly ilyenkor már húsznál tartottam – mondta Németh Attila. 

Rosszabb időszak elé néznek

Mivel a párok nem tudnak fix áron szerződni, így sokan nem is mernek belevágni a szervezésbe. Egyre több a kis költségvetésű, 20–30 fős esküvő, ahol csak hangosítást kérnek a párok, de az egyszerű, mindenféle ünneplést nélkülöző hivatali házasságkötések száma is nőtt. A ceremóniamester szerint sokkal rosszabb lesz jövőre a helyzet, mint amit a szolgáltatók a járványhelyzet alatt megéltek, a párok okkal bizonytalanok, teljesen érthető, hogy kivárnak, míg normalizálódik a helyzet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!