Rongyosra olvasott könyvek

2022.05.24. 14:00

,,Édesapám volt a Google kereső”

Talán a világon Pécsen alakították ki az első olyan emlékszobát, ahol egy híres ember dolgozószobáját nemcsak megnézhetjük, hanem a könyveit, jegyzeteit kézbe is foghatjuk, lapozhatjuk.

Zsigmond József

A Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában adták át szombaton az iskola névadójának, Simonyi Károly dolgozószobáját a harmincadik Simonyi Károly Elektrotechnika Verseny keretén belül. 

– Édesapám mindig szerette a könyveket, lexikonokat, enciklopédiákat gyűjtött. Mindig azt mondta, ha bármi kérdésünk van, vagy bármilyen problémára szeretnénk feleletet, akkor keressük őt – emlékezett vissza Simonyi Károlyra fia, Tamás a pécsi ünnepségen. – A bátyám ezt úgy fogalmazta meg, hogy a 60-as, 70-es években ez a könyvtár volt az internet, édesapám pedig a Google-kereső. 

Simonyi Tamás édesapja halála után szerette volna a dolgozószobáját egyben tartani. Felmerült, hogy emlékszobává alakítanák, de azt később elvetették. A család úgy döntött, a legjobb helye a dolgozószobának abban az iskolában van, amelyik a nevét viseli. Felhívták az iskola igazgatóját, Déri Tibort, hogy Simonyi Károly dolgozószobájának teljes berendezését (íróasztalt, fotelt, hatalmas földgömböt, Simonyi Károly által tervezett könyvesszekrényeket), a könyveit, a jegyzeteit az iskolának adományozzák. 

Dr. Simonyi Károlynak a családja úgy döntött, hogy a professzor úr dolgozószobájának szinte teljes berendezését, könyvtárát iskolánknak adományozza. Emlékszoba átadásán Simonyi Tamás.

– Mikor megláttam berendezve a szobát, elérzékenyültem. Az volt az első szavam, otthon vagyok – mondta meghatódva Simonyi Tamás, aki hozzátette, hogy a diákok nyugodtan menjenek be a édesapja dolgozószobájába, nyissák ki a könyveket, böngésszék, mivel a könyv más mint az internet, és áramszünet esetén is működik. Hozzátette, hogy édesapja számára a legnagyobb kitüntetés az volt, amikor az 1990-es években a Szabó Ervin könyvtárban rongyossá olvasott könyvekből kiállítást rendeztek. Abban a fő helyen a Fizika Kultúrtörténete című könyv volt, amit Simonyi Károly írt és több nyelvre lefordítottak. 

A Simonyi Károly Elektrotechnika Versenyen sepsiszentgyörgyi, nagyváradi, topolyai, révkomáromi, szolnoki, budapesti, békéscsabai, győri, paksi és pécsi iskolák vettek részt. A csapatversenyben a vándorserleget az Energetikai Technikum és Kollégium Paks csapata vihette haza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!