Kérdés, hogy mikor és hogy

2022.05.30. 07:00

Elektromos rollerek jöhetnek Pécsre

Hiába hangzott el a közmeghallgatáson, a városvezetés hallgat arról, hogy milyen formában érkeznének Pécsre elektromos rollerek. A komplett baloldali koalíció elnémult, pedig utcákon az autósok, a kerékpárosok, a rolleresek és a gyalogosok között már most is sok a konfliktus.

Bóka Máté

Fotó: Pesti Tamás

Még a májusi közmeghallgatáson beszéltek arról a szocialista-DK-s városvezetők, hogy közösségi e-rollerek érkezhetnek Pécsre, legalábbis már történt ilyen megkeresés a városháza felé. 

Az elektromos rollerek kapcsán azonban nem csupán azok előnyeivel – csendesek, viszonylag környezetbarátak, az autós közlekedés egy részét kiválthatják –, hanem azok hátrányaival is meg kell majd birkózni. Ez utóbbiakból is van számos, hiszen  fékezéskor nehezebb lehet velük megállni, autók között közlekedve vezetőjük veszélybe kerülhet, járdán viszont ők veszélyeztetik a gyalogosokat. Éppen ezen felvetések kapcsán kerestük meg a városvezetést, de sajtósaik és képviselőik sem voltak hajlandóak két hét alatt sem reagálni. 

 

Velük ellentétben Bognár Szilvia, független pécsi képviselő elmondta, a LIME már két évvel ezelőtt bejelentkezett Pécsen, velük előzetes tárgyalások voltak, amit a vírushelyzet megszakított. Ezt követően egy izlandi eredetű szolgáltató pécsi partnere részéről érkezett megkeresés. 

Elmondta, a vállalkozás 100 eszközzel indítaná el a bérelhető e-roller szolgáltatást amennyiben az önkormányzat a szükséges jóváhagyást ehhez megadja. Ezek a járművek csak állítva parkoltathatóak, megelőzve a budapesti közterületeken tapasztalt anomáliákat. A parkolás végeztével fotót kell készíteni, amivel dokumentálják annak szabályosságát. Ezekhez nem lesznek külön dokkolók,  hanem akkuikat a szolgáltató cseréli majd.  Igénybevételi díja alapvetően percalapú lenne, de bérletkonstrukcióval is használni lehetne őket.

Mint mondta, ezeknek a járműveknek a maximális sebessége csökkenthető egy adott területen belül, ami az önkormányzat elvárásaihoz illeszkedik. 

Bognár Szilvia szerint a szolgáltatás kiegészítője lehetne a már meglevő közösségi közlekedési kínálatnak, a Tüke Busznak, az elektromos bicikliknek és elektromos mopedeknek, bár rendszeres buszozóként a háborgók táborát erősíti a kimaradó járatok és pontatlanságok miatt. 

– Ez nem az autóbuszvezetők, sokkal inkább a menedzsment és városvezetés szellemiségének a bűne – szögezte le. 

Úgy tudja, hogy a városháza már kérte a Biokom Nkft.-nek szakmai véleményét, ennek birtokában fogja a hivatal előterjeszteni az illetékes bizottság számára a kérdést, ezt követően születhet döntés a rollerekről. 

Kővári János (ÖPE-KDNP), a Belváros egyéni képviselője szerint fontos lenne valamilyen szabályozás a város részéről is a rollerekre, mert balesetveszélyesek, a gyalogosokkal, az autósokkal, a buszokkal is konfliktusba kerülnek. 

– Úgy gondolom, hogy alapvetően az elektromos biciklikben kellene gondolkodni, a közbringa-rendszer kiépítésére fordítani figyelmet. Ez már egy szabályozott terület, biztonságosabb járművekről van szó, azokkal kijelölt bicikliutakon, biciklisávokon lehet közlekedni. A belvárosi sétálóutcákban pedig alapvetően semmilyen elektromos eszköz használatát nem engedném meg, mert ezek nagyobb sebességre képesek. A gyalogosokat veszélyeztetik, egy kisgyermek bármikor  kiszaladhat eléjük, vagy egy idősebb ember megbillenhet – emelte ki. 

Címkék#roller

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!