Díjazták a vidékfejlesztőket

2022.05.03. 18:29

Elismerték a falvakért végzett odaadó munkát Alsómocsoládon

A községben idén is átadták a Falufejlesztési Társaság által alapított Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjakat.

Zs. K.

Fotó:

A kitüntetés névadója, Kemény Bertalan volt a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója. Emlékének megőrzése érdekében 2008-ban alapították meg a „Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat, melynek célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazoknak a Kárpát-medence területén, országhatáron innen és túl, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Erkölcsi elismerés továbbá azon vidékfejlesztő szakembereknek, közösségfejlesztőknek is, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria közötti hídépítésben. 

Az idén Lantos Tamás térség-, vidék- és falufejlesztő, dr. Ónodi Gábor falufejlesztő, valamint Bíró Zoltán Kelebia (Bács-Kiskun megye) tanyagondnoka és Kovács József Kiscsősz (Veszprém megye) falugondnoka vehette át a díjat Dicső Lászlótól, Alsómocsolád polgármesterétől és dr. Szabó Pétertől, a Kemény Bertalan Díjbizottság elnökétől. 

Lantos Tamás az Ormánság elismert fejlesztőjeként és elkötelezett közösségi képviselőjeként több mint 35 éve végez térség-, vidék- és falufejlesztő tevékenységet. Az együttműködésre építő, falusi szociális gazdálkodás egyik legelismertebb hazai szakértőjeként évek óta aktív alakítója és lebonyolítója különböző ökológiai szemléletű mezőgazdasági-, vidék-, térség- és közösségfejlesztői helyi programoknak. Dr. Ónodi Gábor a falufejlesztés és különösen a falumegújítás emblematikus alakja. Meghatározó szerepet játszott az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkacsoportban, 12 éven át ő volt a szakértői bizottság magyar tagja. Fáradhatatlanul szervezte a falumegújítási mozgalmat, mellyel komoly megbecsülést szerzett az országnak.

Kemény Bertalan-emléklapot adtak át még Czibor János (Zalaszántó) és Nagy József (Lovászi) tanyagondnokoknak, valamint Forján Róbert (Szalafő) és Sipos Győző (Zalaháshágy) falugondnokoknak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!