Bevonják a fiatal generációt

2022.05.25. 14:02

Filmmaratont hirdetnek a baranyai kincsekért

Huszonnégy órás filmkészítő maratont hirdet Baranya értékeinek népszerűsítéséért a A Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara.

Mohay Réka

A fiatalabb generációk az önkifejezés eszközeként gyakran és egyre rutinosabban alkalmazzák a filmezést, videók készítését – elég, ha a TikTok alkalmazást említjük, ahol milliók készítenek rövid videókat és osztják meg a világgal. 

Ennek okán hirdetik meg a „Baranya FilmMaraton” elnevezésű filmkészítő versenyt, melynek célja, hogy a fiatal generációk tagjai megismerjék, rövid videókban megörökítsék, másokkal megismertessék és továbbadják a Baranya megye területén található szellemi, kulturális és természeti értékeket. A program ismertetése érdekében május 25-én Pécsen a Baranya Megyei Önkormányzat épületében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Nincs életkori megkötés, így bárki, a fiatalok és az idősebb generációk tagjai, sőt családok, csapatok is jelentkezhetnek. A legjobb videót készítő pályázó 500.000 Ft pénzjutalomban részesül, emellett tárgyi nyereményeket és okleveleket is átadnak. A verseny hivatalos weboldalán, a www.baranyafilmmaraton.hu címen az érdeklődők minden hasznos információt megtalálhatnak. 

A verseny fővédnöke, Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, a filmmaraton célja, hogy több figyelmet kapjon Baranya. Hangsúlyozta, a megye természeti és történelmi, kulturális értékekben gazdag területe az országnak.

– Ezek megőrzésére és bemutatására hozták létre a megyei értéktárat, mely jó alapul szolgálhat a kisfilmek elkészítéséhez, de azt reméljük, hogy a filmekkel feledésbe merült értékek is a felszínre kerülnek majd – tette hozzá.

A verseny védnöke prof. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja. 

– A program a „Forgass a Földért” nemzetközi filmmaratonra épül, melyet a kar karolt fel. A tapasztalataink azt mutatják, a fiatal generáció jól érti a képi nyelv logikáját és érzékeny a lokális problémák, a helyi értékek felfedezése iránt. Az egyetemi kar kiemelt célja a tehetséggondozás, így a legjobb filmek alkotóit az egyetem menedzselni fogja a későbbiekben során is – hangsúlyozta a dékán.  

Kindl Gábor versenyigazgató, aki többek között a Forgass a Földért filmmaraton ötletgazdája, kiemelte, hogy a legfontosabb szempont az értékelésben a kreatív, magával ragadó ötlet jelenti majd. 

A legjobb ötletet keresik

A filmkészítő maraton versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a versenyfilm elkészítésére. Június 11-én délelőtt 10-kor az addig jelentkező pályázók három témát kapnak majd emailben, amelyek közül egyet kell kiválasztaniuk, s e téma mentén kell forgatniuk egy 60 másodperces rövidfilmet. A kész művek leadási határideje másnap, június 12-e, szintén délelőtt 10 óra. Nincs technikai korlátozás, a filmeket mobiltelefonnal, fényképezőgéppel vagy kamerával is forgathatják, nincs műfaji korlátozás sem, lehet élőszereplős, dokumentumfilm vagy animáció is a pályamunka. A beküldött filmeket szakmai zsűri értékeli, és következő héten hirdet eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában