Eljárás is indult már

2022.05.21. 11:30

Garázdaság miatt is intézkedtek már az iskolaőrök

Hiába próbált korábban néhány szervezet hisztérikus hangulatot kelteni az iskolaőrség bevezetésekor, a rendszerrel kapcsolatban továbbra is pozitívak a tapasztalatok. Feladatuk is bőven akad az iskolaőröknek.

Palotás Péter

Fotó: Huszár Márk

Az iskolaőri szolgálat 2020 szeptembere óra működik a hazai intézményekben. Az iskolaőrök feladata elsősorban a bűnmegelőzés, az erőszak megakadályozása, de ha a helyzet úgy hozza, intézkedhetnek is. A rendőrség kötelékébe tartozó munkatársak speciális oktatásban részesültek. 

A Baranya Megyei Rend­őr-főkapitányság érdeklődésünkre azt közölte, az intézmények vezetői örömmel és érdeklődéssel fogadták a szolgálat lehetőségét. A munkavállalók gyorsan alkalmazkodtak az iskola rendjéhez, a pedagógusokkal együttműködő, segítőkész, udvarias magatartást tanúsítanak. 

Hozzátették, a visszajelzések alapján a diákok, az iskolák dolgozói, illetve a szülők továbbra is igénylik, támogatják és elfogadják az iskolaőrök jelenlétét. A rendőrség folyamatos kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, és kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök továbbképzését. Ez rendkívül fontos, hiszen a jó kommunikációs és konfliktuskezelési készségeknek köszönhetően a legtöbb esetben intézkedés nélkül kezelhetők az összetűzések, szabályszegések. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor indokolt a szigorúság. 

A Baranya Megyei Rend­őr-főkapitányság állományában lévő iskolaőrök 2020. szeptember 1-je és 2022. április 25-e között összesen 32 esetben intézkedtek. Ebből 11 alkalommal – 2 garázdaság, 2 lopás, 1 kábítószer birtoklása, 1 közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, 1 önbíráskodás gyanúja, valamint 4 egyéb szabálysértés miatt – rendőrségi eljárás is indult. 

Egy esetben – mint arról lapunkban is beszámoltunk – az egyik iskolaőr egy eszméletlen állapotú pedagógusnő újraélesztésében nyújtott segítséget Komlón. 

Baranya megyében összesen 31 köznevelési és oktatási intézményben dolgoznak iskolaőrök, Pécsett 11 helyen működik a szolgálat. A feladatokat alapvetően egy-egy fő látja el iskolánként, azonban jelenleg öt baranyai intézményben – ebből kettő Pécsett található – 2-2 fő tevékenykedik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!