Jégkármérséklő rendszer

2022.05.03. 07:00

Hatékony megoldás véd a fenyegető jégkárok ellen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER). Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

A tavalyi esztendő az eddigi legnagyobb kihívás elé állította a jégkármérséklő rendszert. Országosan 92 napon (tehát átlagosan minden héten közel 4 napon) kellett bekapcsolni a generátorokat a védekezési időszak alatt. Három alkalommal (06. 25., 07. 09., 08. 08.) is hidegfront vetett véget a hőhullámnak, amely heves zivatarokkal érkezett, és viharos széllökések, több helyen jégeső és felhőszakadás kísérte azt, néhol villámárvizeket okozva. Júliusban dió nagyságú jéggel jött a zivatar, és Sellyén, valamint a környező településeken verte szét több száz ház tetejét. A rendszer ekkor is működött, enélkül sokkal nagyobb darabokban zúdultak volna a jégdarabok a településekre. 

A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. A talajgenerátoros rendszer jelenleg a legmodernebb és leghatékonyabb módszer a lehulló jégszemek méretének csökkentésére, de nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete azonban kisebb lesz. Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada az említett három, extrém időjárású napon keletkezett.

Forrás: Laufer László

Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül idén 8,5 százalék volt, ez a mutató a rendszer üzembe helyezése előtti 3 év, 2015–2017 átlagának (32%) negyede. 

A rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kár­enyhítési Alapból évi 1,5 milliárd forintot ad. Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. 

Sütõ Gábor
Forrás: Sóki Tamás

Először nálunk működött

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A rendszert először Baranya, Somogy és Tolna megyében működtették, majd a több évtizedes tapasztalatokat felhasználva és arra alapozva terjesztette ki országos szinten a NAK. Baranya megyében egyébként 41 manuális és 2 automata egység található. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!