Ami jó, az jó

2022.05.24. 16:39

Hatodszorra értékelték a helyi pálinkákat Beremenden

Zs. K.

Fotó: Bencsik Ádám

Hatodik alkalommal rendezte meg a beremendi Idegenforgalmi, Turisztikai és Rendezvényszervező Bizottság és a Megbékélés Kápolna Alapítvány a helyi pálinkaversenyt. 

A mustrához a szakmai hátteret a Zedon Pálinkamester Kft. Magyarbólyi Pálinkaüzeme biztosította, amelytől három okleveles pálinkavizsgáló végezte a bírálatot. Murin Ferenc, az alapítvány elnöke elmondta, a versenyre a helyi termelők összesen 45 tételt neveztek, melyből 25 arany, 12 ezüst, és 5 bronz minősítés született. 

A törkölyborpárlat kategóriában Déri Lajos pálinkáját ítélték a legjobbnak, gyümölcspárlat kategóriában pedig Szabó Béla ért el egyedül maximális pontszámot. Tavaly egyébként a tavaszi fagy­károk miatt jóval kevesebb gyümölcs termett, ebből fakadóan a pálinka mennyisége is jóval kevesebb lett. 

Murin Ferenc elmondta, míg egy jól termő évben a gazdánál egy-egy fajtából akár 15 liter pálinka is készül, a kedvezőtlen évben, mint amilyen a tavalyi is volt, fajtánként 1,5-2 liter pálinkát sikerül csak készíteni. A pálinkatermelők ugyanakkor az idei évre már bizakodva tekintenek, hiszen az időjárás eddig nem okozott nagy gondot a gyümölcsösökben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!