Gyorsabbak lesznek

2022.05.06. 17:30

Ígérik, pontosabban indulnak majd a pécsi vonatok

A vasúttársaság most egy olyan Pécs–Budapest vonalszakaszon dolgozik, ahol korábban a geometriai hibák miatt sebességkorlátozásokat kellett bevezetni.

Zsigmond József

Fotó: Fehér Gábor

Pár évvel ezelőtt felújították a Százhalombatta–Budapest közötti vasútvonalat, ami miatt több hónapig a Pécsről a fővárosba igyekvő, vonatozó utasoknak Pusztaszabolcsnál vonatról buszra kellett szállniuk. A felújítással járó kényelmetlenséget már-már el is felejtették volna a vonatozók, mikor a napokban a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) közölte, hogy Pécs–Budapest vonalon pályafelújítás végeznek, emiatt május 22-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az InterCity vonatok helyett Dombóvár és Pécs, a személyvonatok helyett Dombóvár és Szentlőrinc között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

– Most azon szakaszok felújítását és karbantartását végzi el a vasúttársaság, ahol a vasúti pályán az elmúlt időszakban geometriai hibák miatt sebességkorlátozásokat kellett bevezetni. A pályatest megerősítése, a megfelelő vízelvezetések kialakítása mellett síneket cserélnek, kavicságyazat-tisztítást, ágyazatrostálást és gépi vágányszabályozást végeznek – mondta megkeresésünkre a vasúttársaság sajtóosztálya. – A villamos felsővezeték karbantartása és a vasúti pálya környezetének rendbetétele, bokorirtás és a közlekedés biztonságát veszélyeztető fák kivágása is szerepel a munkák között. Mindezek eredményeként megszűnnek a sebességkorlátozások, stabilabb lesz a vonatok menetrendje, pontossága. 

Érdemes mindig tájékozódni

A vonatozás mindig rejt valami meglepetést, írta egyik olvasónk. Mint megemlítette, a napokban Budapestről tartott Pécsre, mikor Dombóváron a pályafelújítás miatt buszra kellett szállniuk. Mikor a buszra felszálltak, elmondása szerint nem volt feltüntetve, merre megy, nem gondolták, hogy ebből gond lesz. Meglepetés akkor érte őket, mikor Pécs helyett Komlóra érkeztek. Tanulság: jobb megkérdezni a sofőrt, hogy mi a célállomás. A MÁV sajtóosztályától megkérdeztük, hogy a mostanihoz hasonlóan lesznek-e még felújítási munkák idén. Szentlőrinc és Pécs között októberben egyhetes vágányzár lesz, akkor minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!