Összbírói értekezletet tartottak

2022.05.06. 07:00

Ítéletet nem ölt a vírus

Nem tették kötelezővé a védőoltás beadatását a bírósági alkalmazottak részére, pedig a jogi lehetőség megvolt rá, említette meg az Országos Bírósági Hivatal elnöke a pécsi összbírói értekezleten.

Zsigmond József

A pandémia hatással volt a bíróságok életére is, hangzott el tegnap a Pécsi Törvényszék épületében, ahol a Pécsi Ítélőtábla és Pécsi Törvényszék közös összbírói értekezletét tartották. Az elmúlt két évben volt olyan időszak, mikor nem tudtak tárgyalásokat tartani a tömeges megbetegedések miatt, ami a bírósági dolgozókat sem kímélte, illetve át kellett alakítani a tárgyalótermeket, ami több száz millióba került. Többek között plexifalakat szereltek fel a bírói pulpitus és védői, ügyészi pulpitusok elé, ózongenerátorral tisztították a tárgyalótermek levegőjét. 

– Nem tettük kötelezővé a védőoltás beadatását a munkavállalóinknak, pedig a jogi lehetőségünk megvolt rá – válaszolta az összbírósági értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. – Elmondhatom, az átlagosnál jóval nagyobb volt az átoltottság nálunk. Volt olyan kisebb bíróság, ahol 75–90 százalékot is elérte. Az oltottság két síkon zajlott, volt egy központi szervezésű oltás kollégáink számára, ezt meghaladóan saját szervezésben is kérhették a védőoltást – tette hozzá az elnök. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy pozitív hozadéka is volt a pandémiának, a távmeghallgatások alkalmazása. Korábban nagy nehézséget okozott, ha a tárgyalásra szakértőt kellett behívni. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnöke megemlítette, hogy az elfoglalt szakértőket mozgósítani, helyszínre idézni nem volt könnyű, ebben segített a távmeghallgatás intézménye. 

– Baranyában volt olyan ügy, mikor a bizonyítás során az egyik szakértő Szombathelyről, egy budapesti szakértő a fővárosi bírósági épületből, a vádlott a börtönből, míg a védő a bírósági teremből jelentkezett be. Így az egész országot átfogó digitális térképpel lefedve meglehetett tartani a tárgyalást – magyarázta el a távmeghallgatás előnyét Túri Tamás. 

Kevesebb lett az elhúzódó per

Az elmúlt évben országosan 30 olyan új mobil végpontot létesítettek, amelyek a távmeghallgatás gyakorlatának alkalmazását teszik lehetővé. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2021-ben a Pécsi Törvényszéken 48, míg a Pécsi Ítélőtáblán 28 millió forint értékben történtek épületfelújítási munkálatok és a munkakörülményeket javító eszközbeszerzések, de az informatikai eszközállomány is korszerűsödött. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt is elmondta, hogy 2020 második félévében központi intézkedés indult az elhúzódó peres ügyek csökkentésére. Elmondható, tette hozzá az elnök, hogy 2020 augusztusától kezdődően országosan a két éven túli peres ügyek száma 33 százalékkal, a Pécsi Törvényszéken pedig 25 százalékkal csökkent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában