Hivatás és szakma, hagyomány és érték

2022.05.08. 16:39

Kántorképző tanfolyamot indít a Pécsi Egyházmegye

Wald Kata

Fotós: Kiss Albert

Kántorképző tanfolyamot indít a Pécsi Egyházmegye, az első évfolyamra hirdettek felvételt, a jelentkezéseket 2022. május 20-ig várják.

– Hivatás és szakma, hagyomány és érték – ez a négyéves tanfolyam mottója. A sikeres záróvizsga után a résztvevők – az előzetes zenei előképzettségük függvényében – a Pécsi Egyházmegye által kiállított kántori oklevelet, segédkántori működési engedélyt vagy hivatalos énekvezetői engedélyt szereznek.

A felhívás szerint a tanfolyamra a 14. életévüket betöltött érdeklődők jelentkezését várják, akik előzetesen legalább három évig folytattak zongora- vagy orgona előtanulmányokat. Fontos tudniuk a jelentkezőknek, hogy a tanfolyamvezetővel történő egyeztetés alapján, más hangszeren szerzett előképzettséggel is beadható a jelentkezés.

Újdonság, hogy fakultatív lehetőségként klasszikus gitártanulmányokat folytathatnak azok a jelentkezők, akik a Pécsi Egyházmegyében a liturgiák gitáros szolgálatában aktívan közreműködnek – emelte ki a Pécsi Egyházmegye. Az érintettek a képzés során a hagyományos énekrepertoár (gregorián és régi magyar énekek) stílusos megszólaltatását és annak gitárral való vezetését sajátítják el.

– Ehhez a fakultatív lehetőséghez kapcsolódóan kántori végzettség nem jár, viszont komoly szakmai bázishoz juthat az, aki elvégzi, hiszen a kántorképző összes elméleti és gyakorlati óráját látogathatja, ezekből vizsgát tehet, a liturgikus gyakorlatokon részt vehet, tehát a kántorképző közösségének teljes értékű tagjává válhat – hangsúlyozzák.

A tanfolyamra jelentkezők felvételi meghallgatására június 13 -án kerül sor a Pécsi Székesegyház kórusainak próbatermében.

Címkék#tanfolyam
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában