Postabontás

2022.05.20. 16:40

Két sínpár építése is megoldást jelenthetne

Mi van, ha ez a Pécs–Budapest közötti vasút nem nyugatról kerüli meg a Mecseket, hanem keletről, teszi fel a kérdést olvasónk.

bama.hu

Fotó: Lang Róbert

A Pécs–Budapest vonatközlekedésről több alkalommal is olvashattunk észrevételeket a Postabontásban. Volt olyan írás is, amelyet feltehetőleg hozzáértő írt – ennek lényege az volt, hogy mindaddig nem lesz megoldható a rövidebb utazási idő, amíg szimpla vágányon közlekedik a vonat. 

 


Tudom, most sokan azt mondják, hogy pont most, ebben a gazdasági helyzetben? Igen. Tudunk korszerű vasutat építeni. Ha valaki utazott Balatonszentgyörgy és Siófok között, az igazolhatja, hogy úgy megy a vonat, mintha levegőben járna. 

Nem csak olvasni, de írni is lehet gond nélkül, a zaj alig hallható. Siófoktól Székesfehérvárig ez sajnos megszűnik, ráz, kattog, stb. Fehérvártól Budapestig pedig visszatér a nyugalom. Ebből az következik, hogy lehet jól vasutat építeni, csak hozzáértő, tisztességes vállalkozó kell hozzá. 
 

Mi a teendő? A szakaszos felújítás kényelmetlen buszos átszállásokat von maga után. Ezt sajnos jelenleg is tapasztalhatjuk. Sokkal jobb lenne, ha a felújítandó szakaszok mellé megépülne a második sínpár, s amikor az kész, a forgalmat ide át lehetne terelni, s a kopott, elhasznált szakaszt újjá lehetne építeni. 

Folytatódna a Pusztaszabolcs és Budapest közötti dupla vágány, aminek az eredménye a sokkal rövidebb útidő lehet. Másik megoldás sem az ördögtől való, de ehhez komoly hozzáértők kellenek. Mi van, ha ez a Pécs–Budapest közötti vasút nem nyugatról kerüli meg a Mecseket, hanem keletről? Túl azon, hogy rövidebb, hasznos is lehet. Ez a vonal Pusztaszabolcs után érinthetné Paksot, Szekszárdot, s ki lehetne építeni egy vonalszakaszt Mohácsra is. 


A Duna mentén emelkedő, alagút, híd, stb. nélkül megvalósítható lenne a vonalvezetés Szekszárdtól Pécsig, a mecseknádasdi emelkedőt délről kikerülve futhatna a vonat. A mohácsi leágazást a határig meg lehetne hosszabbítani, ezáltal lenne még egy vasúti csatlakozásunk a déli szomszéd állammal. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Címkék#vasút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában