A kevesebb kevésbé véd

2022.05.27. 13:25

Még a naptej is megromolhat a nagy hőségben

Megkezdődött a strandszezon, ami sokak számára egyet jelent a napozással.

Fotó: Pesti Tamás

Köztudott, hogy a káros sugarak könnyen okozhatnak égési sérülést, felgyorsíthatják a hámréteg öregedését, vagy súlyosabb esetben bőrrák kialakulásához is vezethetnek. 

A napsugarak ellen védelmet nyújtó készítmények használata elengedhetetlen, a választék rendkívül széles. 
Fontos tudni, hogy a fényvédő faktor (angolul SPF = Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk – hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelem. Ha például bőrünk védelem nélkül a napon 10 percet képes leégés nélkül elviselni, akkor egy 12-es faktorszámú fényvédővel ez az idő 12 x 10 percre, azaz 2 órára növelhető. 

A megfelelő hatékonyság biztosítása érdekében célszerű rendszeresen ismételni a fényvédő készítmény alkalmazását, különösen izzadás, fürdőzés vagy törölközés után. Ez még a nagy faktorszámú vagy „vízálló” feliratú készítmények esetében is ajánlott, hangsúlyozzák a szakemberek. Egy átlagos felnőtt test esetében egy-egy alkalommal 6 teáskanálnyi naptejet ajánlott használni, ami kb. 36 grammnak felel meg. Kevesebb mennyiségű, például feleannyi fényvédő termék használata esetén a védő hatás akár két-háromszor kisebbre is csökkenhet a tapasztalat szerint. 

Tavaly a Tudatos Vásárlók Egyesülete a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel karöltve tesztelte is a naptejeket – 25-féle különböző terméket vettek górcső alá, és a vizsgálat során megállapították, hogy a készítmények ára és minősége között nincs összefüggés. Azaz a saját márkás termékek manapság nem maradnak le a nagy márkák mögött. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy fontos szem előtt tartani azt is, hogy a termékek többségének szavatossági ideje a felbontás után 12–18 hónap, vagyis a naptejek is „megromolhatnak”. A közvetlen napfény és a tartósan magas hőmérséklet pedig csökkenti az eltarthatóságukat, ez tehát azt jelenti, hogy nem érdemes kint hagyni a naptejet a napon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!