Már szedhető a bodza és az akác

2022.05.26. 07:01

Megérkeztek Baranyába is a tavasz gyógyító fehér lányai

Baranyát ellepték az illatos, hófehér bodzavirágok és az akác, de hamarosan gyűjthető lesz a hárs is. Az említett növényekre nem csak az üde illatuk miatt érdemes figyelnünk, hanem a bennük lévő gyógyhatások miatt is.

Radnai Balázs

Fotós: Lang Róbert

Fotós: Lang Róbert

A „tavasz gyógyító fehér lányaiként” emlegetett bodza, akác és hárs évszázadok óta szerepel a tradicionális népi gyógymódban. Készíthetünk belőlük szomjoltó nyári üdítőt, vagy kiszárítva gyógyhatású teát, de akár ínycsiklandó lekvárnak is eltehetjük télire.

Legkorábban a bodza nyílik, amely már május elején virágba borul és a belőle készített üdítők, szörpök és lekvárok szinte minden családban megtalálhatók. A szakértők azonban óva intik a laikusokat, hogy csak a korán virágzó közönséges bodzát szedjék le fogyasztási szándékkal, mert a július végén termő gyalogbodza mérgező hatású.

Gyönyörű fürtökben virágzik az akác is Baranya-szerte. Akkor érdemes elkezdeni begyűjteni, amikor a fürtökben már minden kis bimbóból kikelt a virágszirom. Ha teát szeretnénk készíteni, érdemes fürtöstől kiszárítani és a barnulást megelőzendő naponta átforgatni, majd légmentesen zárható üvegben tárolni. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél pedig köptető hatása van az akácból készült teának. 

A hárs június elején csatlakozik gyógyhatású testvéreihez, virágját az egész világon használják gyógyszerek készítéséhez. Szedését érdemes időzíteni, mert csak két hétig tart a virágszüret. A szakértők szerint a szedést akkor kell elkezdeni, amikor a fa virágai már majdnem kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. 
 

A Pintér-kertben lesz szakvezetéses túra

Hosszú évek óta közkedvelt szabadidős program a gyógynövények gyűjtése, illetve az ismerkedés a gyógynövényekkel és azok hatóanyagaival. A legújabb trend ezen túl, hogy szakképzett növényszakértők olyan túrákat szerveznek a Mecsekben, melyeken az ehető vadon termő növények felkutatását, megkóstolását és elkészítésének lehetőségeit oktatják az érdeklődőknek. Május 25-én, szerdán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programján a látogatók szakvezetéses túra alkalmával megismerkedhetnek a Pintér-kert Arborétum területén előforduló gyógyhatású növényekkel, valamint ezek egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is érdekes információt szerezhetnek. 
 

Ötezren gyűjtik hivatásszerűen

Ötezer ember foglalkozik hivatásszerűen Magyarországon gyógynövények gyűjtésével és 25 vállalkozás szakosodott a termesztésükre. A gyógynövények nagyjából 80 százalékát alapanyagként használják fel, míg a fennmaradó részből kiegészítő termékeket, például illóolajat készítenek. Bár az aromaterápia kifejezést csak nemrégiben kezdték használni, az illóolajok terápiás célú felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza. Feljegyzések szerint a kínai medicinában használták először gyógyításra. Később az ókori Egyiptomban feltalálták a desztillálógépet és a készítmények illata a feltárásra kerülő sírokban is érezhető még. Az illóolajokat manapság párologtató diffúzorba csepegtetve használják fel. 

Címkék#bodza#akác
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában