Narancs riasztás volt érvényben

2022.05.26. 17:30

Nagy a kár: volt, ahol ökölnyi jég pusztított Baranyában

Szerda estére heves zivatart jeleztek előre, erős széllel, jéggel.

Zs.J.

Fotó: Laufer László

Az elmúlt évek tapasztalataiból már tudjuk, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást ad ki rövid távra egy térségre, akkor az a vihar pár órán belül meg is érkezik. 

Pécs felé este hét után érkezett meg a szupercella. A Mecsek sötétbe borult, majd lassan felerősödött a szél és megnyíltak az égi csatornák. Heves zivatar zúdult a városra, volt ahol kisebb-nagyobb jég hullott.  Az utcán hömpölygött a víz, a csatornák nem tudták elnyelni a Mecsekből lezúduló csapadékot.  Alig vonult el a vihar, a katasztrófavédelem ügyeletére egymás után érkeztek a segélyhívások a megye több településéről.

– A szerda esti vihar után 19.00 és 21:35 óra között 52 jelzés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére Baranyából, melyek közül tényleges beavatkozás 23 esetben történt. A legtöbb bejelentés a komlói térségből érkezett – tudtuk meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelem ügyeletesétől.

Farádőlések, vezetékszakadások történtek, nagy méretű faágakat szakított le a szél és okozott ezzel áramszünetet a komlói térség több pontján, főleg a a mecseki erdős szakaszokon. A hibák javítását nehezítették a terepviszonyok, az erdős területen a hálózat jelentős részét csak gyalogosan lehetett megközelíteni.

– Mivel a kérdéses területen megerősített készenlétben vártuk a meteorológiai szolgálat által előre valószínűsített vihar érkezését, azonnal nagy létszámmal dolgozva, az érintett terület legnagyobb részén még az éjszaka folyamán helyreállították szakembereink az áramszolgáltatást – mondta el lapunknak Varga Ivett, az E.ON vállalati kommunikációs szakterület-vezetője. – Csütörtök reggel egy iparterületi részen dolgoznak még munkatársaink, ott a javítás ideje alatt aggregátorokat üzemeltetünk – tette hozzá.

Több településen ökölnyi jég hullott, ami Baranyajenőt sem kímélte. Az egyik ház tulajdonosa elmondta, hogy felesége kocsival érkezett haza, mikor az ítéletidő megérkezett.  

– Óriási jég hullott, ami megrongálta a kocsinkat, házukat, de szomszédunk Pista macskáját sem kímélte. Szegény pára elpusztult, mikor az ökölnyi nagyságú jég fején találta szegény párát – magyarázta a középkorú férfi Baranyajenőn csütörtök délelőtt.

„Olyan volt, mintha lövöldöznének”

– Itt születtem, soha nem láttam még ilyen vihart, mint szerda este. Négy-öt centis jég hullott, a házunk a tető nyugati oldalát teljesen elverte, négy szobánk elázott. Azt hallottuk, valami nagyon kopog, olyan volt mintha lövöldöztek volna – emlékezett vissza az ítéletidőre Gödrén egy nyugdíjas lakos. 

A település polgármester, Gelencsér Gábor már este körbejárta a települést, hogy felmérje hol kell segíteni, illetve a közösségi oldalon is írt, hogy jelezzék, ha valahol nagy a baj. Információink szerint a településen több mint húsz házban keletkezett kár. 

A pogányi meteorológiai állomás mérése szerint a legnagyobb széllökések a 80-90 km/h-t is meghaladták a megyében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!