"Kemény" meló

2022.05.20. 07:00

Nemes Balázs négy oldalon számolt el eddigi munkájával

A pécsi szocialista-DK-s városvezetés még 2009-ben nevezte ki innovációs biztossá a momentumos Nemes Balázst, aki hosszú kérlelés után számolt be a munkájáról szűk négy oldalon, amiért eddig 15 millió forint üthette a markát. Péterffy Attila polgármester állítja, hogy a szerződésben foglaltak ellenére ő nem is írta alá Nemes teljesítését.

Bóka Máté

Eddig bruttó 15 millió forintnyi megbízási díjat tehetett zsebre a kinevezésétől kezdve Nemes Balázs innovációs biztos, akit Péterffy Attila polgármester foglalkoztat más tanácsnokok, tanácsadók, házi propagandisták mellett. A biztosi tevékenységéről szóló beszámolót már egy hónapja kikérte Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, de azt csak csütörtökön kapta meg az újabb, nyomatékos kérésére. 
Elmondta, a több mint két éves tevékenységéről mindössze négy oldalon számolt be, amely hasonlít ahhoz, amikor egy felkészületlen diák a gimnáziumban mellébeszél. 

A lapunk birtokába került – egy gimis házi dolgozathoz hasonlító – dokumentumban valóban nagyon kevés konkrét időpont van, de a tárgyalópartnerek személynevei, titulusai sem találhatóak benne, de számszerűsíthető adatokat sem találni. Nemes a szövegben meg is jegyzi, hogy „hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az azonnali, nagyívű eredmények elvárása a helyes magatartás”. 

Másutt feladatai kapcsán úgy fogalmaz, hogy a „város ezt megelőzően a helyi innovációs ökoszisztémában nem játszott aktív szerepet, a területen meglévő és kialakuló együttműködésekből hiányzott. Így ennek a szerepnek a feltöltése vált kiemelt feladattá.” 
A szocialistákkal kiváló kapcsolatot ápoló Nemes az IT HUB megvalósításán túl pontosabb, konkrétabb, kézzelfogható eredményt nem tudott felmutatni, pedig ahogy írta, „részt vettem számos megbeszélésen, webinaron, konzultáción”. 

Érdekesség, hogy az IT HUB internetes oldalán a „Hírek” menüpontban 2020-as feltöltések a legfrissebbek, de az itt található három szöveg közül kettő a TEST NEWS és TEST NEWS2 címek alatt „lorem ipsum” vakszöveget, míg a harmadik „test3” cím alatt a „test3” kijelentést tárja a pécsi innovációs programok, lehetőségek után érdeklődők elé. 

Úgy tűnik, hogy ennek ellenére, vagy emellett szándékok és gondolatok után és nem konkrét lépésekért járhatott neki a fizetés, hiszen egyhelyütt azt írja: „az első gondolatok egy potenciális Európai Ifjúsági Főváros pályázat kapcsán két éve merültek fel, amiből néhány megbeszélés és egy pályázati szándék született, de konkrét lépés nem történt”. 

Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy eljutott a Pécstől 80 kilométerre fekvő városba, Eszékre, ami „a pécsi horvát közösség, és az innovációs együttműködési potenciál miatt kulcsfontosságú. Ez utóbbi kapcsán az ottani példát személyesen is volt alkalmam részleteiben megtapasztalni egy nemrég megvalósult utazás keretében”. 

Megemlíti, hogy „kinevezése óta először került ismét megrendezésre nemrég az InnoPécs 2022”, azt viszont nem, hogy ebben neki pontosan és tényleges milyen szerepe volt. 

Az egyébként csak óhaj szintjén létező, egyszer talán valamikor a jövőben – valakik által – elkészítendő új Ifjúsági Koncepció kapcsán pedig azt írta, hogy „a felülről lefelé való tervezés helyett az első pillanattól kezdve az alulról felfelé építkezés volt az irány”. Mindenesetre kapcsolatba került a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társasággal és „számos alkalommal találkoztam és beszéltem korábbi és jelenlegi, ifjúságpolitikával foglalkozó szakemberrel és diákkal”. 

Azt is állítja, hogy „új külügyi koncepció” készült, és „át lett gondolva a testvérvárosi kapcsolatok célja és haszna, valamint azok jövőbeli priorizálása”. 

Itt lehet elolvasni a teljes beszámolót: KLIKK

Péterffy nem vállalta fel

A pécsi városháza által kiadott szerződés szerint Nemes a teljesítésének az igazolására Péterffy Attila polgármester jogosult, de a városvezető a közgyűlésen ezt letagadta. Azt állította, hogy vallja, „ha valaki valamilyen megrendelést aláír, akkor ő másik oldalon teljesítést ne igazoljon, mert így lehet a korrupciós kockázatot csökkenteni, éppen ezért már ebben az esetben sem én írom alá a teljesítési igazolásokat”. 
Ez viszont azt jelenti, hogy a szerződés alapján akár nem lehettek jogszerű a kifizetések sem, hiszen a munkát Péterffynek a szerződés szerint kellett volna leigazolnia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában