Együtt ünnepeltek

2022.05.01. 11:30

Örömmel tértek vissza a szülőkké vált párok Harkányba

Hagyományteremtő szándékkal szervezett a harkányi kórház baba-mama találkozót azok számára, akik a harkányi gyógyvizes kezelések áldásos hatása által váltak családdá.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Köztudott, hogy az országban a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum kiemelkedő helyen áll a meddőség és a nőgyógyászati problémák kezelésében. Korábbi vizsgálatok szerint a kénes vízzel kezelt meddő nők közel fele esett teherbe. Azok is, akiket korábban évekig más módszerekkel kezeltek. Most azok a családok töltöttek Harkányban újra egy hétvégét, akik korábban részt vettek a három-négy hetes harkányi komplex meddőségi programban, majd utána teherbe estek.

A családokat Baksai Tímea, a Harkányi Psoriasis Centrum marketingvezetője, a program szervezője köszöntötte, majd átadta a szót dr. Varga Péter nyugalmazott főorvosnak, aki a harkányi kórház komplex meddőségi kezelésének elindítója volt. A nőgyógyász szakorvos elmondta, korábban, 1955-től 1995-ig Tóth Emil főorvos vezetésével működött már itt meddőségi program, amelyet megszüntettek, ezután 2007-ben hívták őt a harkányi kórházba, a nőgyógyászati-meddőségi kezelési program elindítására.

Mint elmondta, kezdetben rengeteg akadályba ütköztek, nőgyógyászati rehabilitáció ugyanis nem volt nevesítve Magyarországon, de a sok adminisztratív és finanszírozási akadályok után szépen sikerült beindítani a programot, melynek eredményességét igazolni is tudják.

A harkányi kórházban 2007 és 2016 között kezelt pácienseknek kérdőívet küldtek. Ez idő alatt 240 páciens vett részt a programban, melyből 138-an küldtek értékelhető választ az intézmény felmérésére. 66 nő terhes lett, 57-en szültek, 9-en pedig elvetéltek.

– Ha az összes nem válaszolt esetet eredménytelennek tekintjük, akkor tehát a 240 páciensre számolva a 66 teherbeeséssel 27 százalékos az eredményesség, a szülést tekintve pedig 23 százalék az arány. Ez az arány sem rossz, figyelembe véve, hogy a gyógyszeres, illetve műtéti beavatkozásokkal, vagy más módszerrel dolgozó meddőségi centrumok átlagosan 27-35 százalékkal dolgoznak – magyarázta a szakorvos. 

Feltételezhető azonban, hogy a nem visszaküldött 102 páciens közül is voltak, akik teherbe estek, vagy babájuk született, tehát ez az arány esetleg még nagyobb is lehet.

A főorvos kiemeli, hogy a harkányi kezelés nem megy szembe a meddőségi központokban végzett munkával, hanem az itt igénybe vehető program egy nagyon fontos hatékonyságnövelő faktor lehet az adott probléma megoldására.

A hétvégén a családok megoszthatták egymással, és az intézmény munkatársaival a tapasztalataikat, emellett a program keretében közös programokat, teadélutánt, városnézést, gyógyvizes fürdőzést, zenés foglalkozást, és zumbát is szerveztek számukra, vasárnap pedig anyák napi szentmisén vehettek részt a harkányi katolikus templomban.
 

Az ország számos pontjáról érkeznek a párok
 

A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumot havonta átlagosan 15 nő keresi fel meddőségi problémával. A nőgyógyászati problémákra kiválóan alkalmas a gyógyvizes kezelés, a páciensek legtöbbször 3-4 hétre érkeznek, de a helyiek, illetve a megyén belülről érkezők járóbetegként is megkaphatják az adott kezeléseket. S mint a psoriasissal (pikkelysömör) kezelt betegek esetében, úgy a nőgyógyászati kezelések felvételénél sincs területi korlátozás, így az ország minden pontjáról érkeznek Harkányba a gyógyvíz erejében bízva.
 

Komplex kezelési csomag hozza meg a sikert
 

A meddőséget leggyakrabban a belső nemi szerveken lévő krónikus gyulladások okozzák, a harkányi gyógyvíz gyulladáscsökkentő hatása helyreállítja a szervek működését. A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumban végzett kezelés legnagyobb előnye a komplexitás: a gyógyfürdő hatását más természetes gyógymódokkal, iszappakolással, mágnesterápiával, speciális női gyógytornával egészítik ki, valamint dietetikai tanácsadással és a pszichológus segítségével komplex, testi-lelki kezelést kapnak a nők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!