Megemlékezést tartottak

2022.05.18. 12:29

Rockopera is volt a Felvidékiek Napján

R. B.

Fotó: Ádám János

A felvidéki kitelepítések 75. évfordulójának alkalmából koszorúzással és kulturális programokkal emlékeztek meg május 14-én, szombaton az otthonukból elüldözött felmenőkről. 

Az Osztrák-Magyar Monarchia romjain 1918-ban létrejött Csehszlovákia határai között kisebbségként mintegy egymillió magyar rekedt, közülük sokan Pécsváradon leltek új otthonra, így évről évre megemlékeznek a tragikus eseményekről.

A program 16 órakor az Európa téren lévő Felvidéki Emlékkőnél megemlékezéssel, majd koszorúzással vette kezdetét. Az ünnepi beszédet Zádori János, a város polgármestere tartotta, de a megemlékezésben közreműködött a népszerű énekes, Varga Miklós is, akit Farkas Béla kísért tárogatón. 

A megemlékezések után lehetőség nyílt a Pécsváradi Emlékház udvarán beszélgetésekre a meghívott előadóművészekkel. A Felvidékiek Napja eseményeinek fénypontjára este 18 órakor a Pécsváradi Művelődési Központ Színháztermében került sor: a Déryné program keretein belül, mindössze 200 forintos jegyárak mellett Varga Miklós főszereplésével a „Fehérlaposok” című kortárs rockoperát tekinthették meg az érdeklődők.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!