Gratulálunk!

2022.05.17. 14:58

Római lakomát készítettek a muzeológusok

Zs. J.

Ezüstöt ért a kopácsi csíptetős ponty, amit a pécsi múzeum csapata készített el a minap a budapesti Aquincumi Múzeum főzőversenyén.

– Az elvárás az volt, hogy olyan ételt tegyünk az asztalra, amit már a rómaiak is elkészíthettek. A Sopianae csapat halas étellel és különleges édességgel készült – mondta Burján István, a pécsi néprajzi múzeum osztályvezetője.

A kopácsi csíptetős pontyról megtudtuk, hogy a halat nem a hasán, hanem hátán, a gerince mellett bontják fel, utána kiterítik. A kinyitott halat kívül-belül jól megsózzák, beállítják a csíptetőbe és parázs mellett megsütik. Amint elkészül, frissen hagymával, pirospaprikával szórják meg.

– Mivel a pirospaprikát a rómaiak nem ismerhették, azt kihagytuk. A budapesti kollégák, akik a halat kevésbé ismerték, azt gondolták az óriás kiterített hal láttán, hogy az egy lepényhal – mesélte Burján István főszakács.

Amint a hal elkészült, jöhetett a tálalás. A római tál aljára került a pécsi néprajzi múzeum udvarán nőtt szőlő levele, arra helyezték a pontyokat. A tál egyik részére hagyma, míg a másik oldalára a sütőharang alatt készült, bólyi boron párolt, mézzel, dióval töltött alma, körte és aszalt gyümölcs került. Volt még édesség is, a Bacchus-könnycsepp tönkölybúzából, datolyából, dióból, mézből, mogyorólisztből készült.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában